Anisisop

Anisisop -Agastache foeniculum

Anisisop kaldes også Indianermynte

Anisisop

Den går ikke uden anisisop i haven. Takket være dens skønhed vil en stor gruppe af den forskønne ethvert staudebed med en smuk blomstring juli-september.Og så spreder den en dejlig duft af anis. Og endelige fremstiller man en velsmagende te, ved at hælde kogende vand på friske blade af anisisop. Jeg har den nu mest, fordi det er en gammel indiansk lægeplante og siden drengeårene har jeg en indgroet tro på, at indianerne er det folk, der mest er i pagt med naturen. Så når en anisisop-te har kunnet fjerne en indianerforkølelse, kan den vel også fjerne min – og under alle omstændigheder smager det godt.

Dyrkning: Anisisop er en flerårig staude, som første gang normalt frøformeres. Den har intet med isop at gøre og ligner den ikke. Anisisop har nærmest brændenældelignende blade, mens isop har små smalle blade. Anisisop er dobbelt så høj som isop. Anisisop har en sødlig anissmag, mens isop har en stærk og bitter pebersmag. Begge har dog en akslignende blomstring med læbeblomster.
Anisisop er en nøjsom plante, der kan gro i en sandet jord, men gror ellers i al slags jord.
Anisisop kan fryse væk om vinteren, især den første vinter, men der kommer næsten altid nogle nye frøplanter under det sted, hvor den stod. Det normale er dog, at anisiop overvintrer, men den kan være lidt sent med at vise sine nye blade om foråret.

Historie: Som nævnt ovenfor stammer Anisiop som indianerplante fra Nordamerika, i hvert fald den sort, der hedder Agastache foeniculum. Men der er også andre sorter, f.eks en koreansk mynte, Agastache rugosa, som stammer fra Korea. Der er i det hele taget flere sorter, hvoraf nogle kan krydse, så hvis man vil bevare sorten helt ren, skal man enten nøjes med én sort i haven, eller formere ved stikling og luge frøplanter op.

Madlavning: Anisisop er som ovenfor nævnt fortræffelig i te. Brug dog her friske, grønne blade. Den er ikke nær så god i tørret form.
Brug også de grønne blade til at pynte en dessert eller baggværk med. Finthakkede blade kan kommes i suppe og salat.
Endelig er den god på snaps, som får anissmag. Drys de små blomster ud over en salat eller en dessert.

Leave a reply