Appelsintagetes

Appelsintagetes – Tagetes tenuifolia ‘Tangerine Gem’

Tageteskant

Foto: Appelsintagetes som kantplante i et køkkenhavebed

Tagetes har i mange år sorteret under dårlig havesmag. Mange tagetes er da også alt for skrappe i farver og lugt, men med de småblomstrende tagetes indenfor Tagetes-arten Tenuifolia er det en hel anden sag. De er velduftende, de er smukke, de blomstrer tæt i flere måneder, ja til frosten tager dem, og de er spiselige. Kommer de først ind i haven, forelsker man sig straks i dem, og de skal bare vende tilbage år efter år. Deres prydværdi som kantplante i køkkenhaven er uforlignelig.

De findes i flere sorter, bl.a. en gul som kaldes Citrontagetes og en orange som kaldes Appelsintagetes. Da de krydser indbyrdes og da vi selv tager frø, nøjes vi med sorten Appelsintagetes (Tagetes tenuifolia ‘Tangerine Gem’).

Dyrkning: Sås i vindueskarmen omkring 1. april. Opformeres inde eller i drivhus og plantes først ud i haven hen i maj, når vi er sikker på, at der ikke kommer mere frost. Klip dem bare lidt i toppen ved udplantning, det hjælper på forgreningen. De skal nok under alle omstændigheder udvikle sig til brede puder. Klip bare løs af blomster til pyntning af maden. Jo, mere man klipper i dem, jo mere skyder de frem med nyt løv og nye blomster. Og gør du ingenting, fortsætter de med at blomstre alligevel. Nok den mest villige sommerblomst overhovedet.
Det er nemt selv at tage frø til næste års såning. Når frøstandene er lysebrune og tørre, neden under de friske blomster, kan man samle dem og sætte dem til yderlig tørring i en papirspose. Piller man frøstanden fra hinanden ligger der flere af de aflange tråede frø deri. Frøene opbevares tørt og køligt frem til såning.

Madlavning: Egentlig kan man bruge både blade og blomster som krydderurt. Vi bruger nu kun blomsterne, mest som pynt på salater og desserter, men har også prøvet dem i dressinger og rørt smør og som pynt på kager.

Leave a reply