Brøndkarse

Brøndkarse -Nasturtium officinale

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En delikat krydderurt, der især bruges som pynt på supper, saucer, fisk eller smørebrød.

Dyrkning: Gror i rent rindende vand eller fugtigt, kalkholdigt havejord. Kan gro i den fugtige jord nær havebassinet. Vil gerne have halvskygge. Kan også dyrkes i urtepotter indendørs, blot den får rigeligt med vand. Men den kan godt være lidt svær at dyrke, så det enkelste vil være en gang imellem at købe den som potteplante i supermarkedet.

Historie: Blev i oldtiden dyrket i Middelhavslandene. Er nu udbredt over hele kloden. Allerede i romerske skrifter omtales den for sine sundhedsfremmende egenskaber. Shakespeares svigersøn slog sig op på at kurere skørbug ved at ordinere brøndkarse. Planten er endvidere brugt mod reumatisme, luftvejskatar, fordøjelsesbesvær, nyre- og blærelidelser, bylder i munden og tandkødsbetændelse.

Madlavning: Brøndkarse er rig på C-vitamin, jern og andre spormineraler. Og så har den en ligeså delikat smag som rukola og mizuna. Det er den perfekte krydderurt til pynt på supper, saucer, fisk, kylling m.v. God i kryddersmør og god at blande i salaten.

Leave a reply