Citrongræs

Citrongræs – Cymbopogon flexuosus

Der findes flere sorter af citrongræs. Den sort vi har dyrket, Cymbopogon flexuosus, kaldes også Østindisk citrogræs. Det er den citrongræs, der har de fineste bladskeder og den fineste og mest milde citronsmag. I 2002 var vi en hel måned på rygsækferie i Thailand og efter hjemkomsten stod den på en hel del thaimad og her er citrongræs jo helt uundværlig, så vi dyrkede i de følgende år en del citrongræs. Men det er jo en tropisk plante, og det lykkedes kun ét år at overvintre den.

Siden blev vi tilhænger af ny nordisk mad, og i de senere år har vi ikke haft citrongræs i vores ellers omfattende sortiment af krydderurter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dyrkning: Citrongræs dyrkes i drivhus. Sås i foråret, kræver 20 gr. varme. Undgå overvanding af de små frøplanter. Plantes senere i krukke i næringsrig og veldrænet jord. Krukken står i drivhuset det meste af året,  kan dog sættes ud på et beskyttet, solrigt sted i de varmeste sommermåneder. Citrongræs skal under vinteropbevaring have minimum 10 gr. og også stå lyst.

Madlavning: Friskhøstet citrongræsstængler er absolut bedre end de meget tørre stængler, man ofte får i supermarkedet. De giver en pragtfuld citronsmag til asiatiske retter. Det nederste af bladskeden bankes for at frigive aromaen. Bladene skæres i stykker og bindes sammen med stængelen til en visk, der koger med i maden. Visken fjernes inden serveringen.

Copyright: Holstebro Urtehave

 

Leave a reply