Daglilje

Daglilje – Hemerocalis

Sp. blomster som kantFoto: Køkkenhavebed med salat og knoldselleri kantet med spiselige blomster. T.v.: Appelsintagetes. T.h.: Morgenfruer.
Og her nederst ud mod græsplænen: Daglilje-sorten: Hemerocallis ‘Stella D’oro’

Alle daglilje-blomster er spiselige, men de smager og dufter bestemt ikke lige godt. Vi er totalt faldet for sorten ‘Stella D’oro’. Den smager ved første bid sødligt honningmelon-agtigt med en spændende krydret eftersmag. Og så er det den daglilje, der har den længste blomstringtid – fra sidst i maj og til langt ind i efteråret. Vi har dagliljesorter, der kun blomstrer i 14 dage, men den her sort leverer trofast blomster i 5 måneder, hvis efteråret er mildt. Ja, den enkelte blomst holder jo kun i én dag. Det er derfor, den hedder daglilje. Derfor kan man jo også ligeså godt plukke den og bruge den til at pynte maden med – i morgen er den jo alligevel vissen. De smager bedst lige i udspring.

Anden sort, som jeg er blevet anbefalet, men endnu ikke har dyrket i haven: ‘Citrida’ (citronagtig smag).

Dyrkning: Daglilje er en staude, der er vinterhårdfør, klarer jeg i de fleste jordtyper, ønsker dog ikke alt for sandet jord, og kan ikke lide at tørre helt ud. Men ellers en meget taknemlig staude. Vi har 10 køkkenhavebede, som alle har kanter med enten spiselige blomster eller 1-2 årige krydderurter. De fleste spiselige blomster er et-årige og flytter rundt sammen med sædskiftet. Vi har der valgt med dagliljerne, der er stationært flere år på samme steder at plante dem yderkanter ´der hvor køkkenhaven slutter og græsplænen ligger. Vi har her 2 x 4 m (i 2 bede) med ‘Stella D’oro’. Det er de dagliljeblomster, vi spiser, den blomstrer i 5 mdr., de er lave og de er fin afgrænsning ud til græsplænen og prydhaven. I staudebedet har vi 5 andre sorter af dagliljer.

Madlavning: Vi bruger især dagliljer-blomsterne som pynt på salater og deserter. Blomsterbladene kan også drysses i drinks. I østen har vi smagt dagliljeknopper, der var stegt med i wokken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: En squash-salat pyntet med hjulkroneblomster og en daglilje-knop i midten

Leave a reply