Dekorative spiselige planter

Hvis grønsagerne både får tænderne til at løbe i vand og gør øjnene fugtige af fryd –
Kan man så forlange mere?

En kålplante har dannet hoved. Den er klar til høst! Klar til gryden! Hvor er den smuk! Man nænner næsten ikke at skære den!
Det samme har jeg ofte tænkt om et pænt salathoved, en fennikel, om farvede bønner og om rækken med kruspersille og rækken med dild. Det står jo her og pynter! Nænner jeg at høste? Men så nyder jeg synet en sidste gang og høster, for tænderne er løbet i vand, og idéen med det hele er jo, at det skal blive til velsmagende retter.
Jeg ved godt, at det sete afhænger af øjnene, der ser. Og når man nu elsker at tilberede og spise den grønne mad, ja så synes disse grønsager i køkkenhaven måske ekstra flotte. Stor omsorg og forventningens glæde har fulgt hele deres tilvækst, siden frøet blev sået. Har jeg bare overbevist mig selv om, at disse velsmagende grønsager er smukke? Eller kan mange grønsager i æstetisk henseende reelt måle sig med prydplanterne? Og kan køkkenhaven æstetisk måle sig med rhododendronbedet, rosenbedet, staudebedet? Er et æbletræ lige så smuk som en hængebirk? Er en kruspersille lige så smuk som en Saxifragi grisebachi? Jeg vil mene JA – og nytteplanterne har tilmed det plus, at de også giver glæder og oplevelser i køkkenet!

Tænk på helheden
Men det kræver selvfølgelig omtanke og planlægning, hvis køkkenhaven skal fremstå som smuk. På den anden side planter man jo heller ikke 100 stauder helt tilfældigt i et staudebed. Man placerer efter farve, højde, blomstringstidspunkt, jordbundsforhold osv. for at frembringe et smukt helhedsindtryk.
På samme måde kan man med respekt for sædskiftet udvælge grønsager efter kriterier for smag, sundhed, skønhed, variation, høsttidspunkt osv. og så tilså/tilplante bedene, så helhedsindtrykket bliver en nyttehave, hvor der kan høstes året rundt, samtidig med at bedene en stor del af året fremstår som frugtbare og smukke.
Jeg vil her vise eksempler på smukke grønsager, der med frodighed, frække farver, flotte bladformer, speciel udseende tiltrækker sig opmærksomhed eller pynter op i køkkenhavebedet.
Savoykål 1OLYMPUS DIGITAL CAMERABroccoli i regn

 

 

 

 

 

Først 3 smukke kål, men mange flere køkkenurter pynter i køkkenhaven:
Bladbeder, KirstenOLYMPUS DIGITAL CAMERASalat, Frechles og rød batavia Apache

 

 

 

 

 

Her farvede bladbeder, rødbeder med ‘indre’ skønhed og smukke salat.
salatbed aug 13 aRødbede. 3 rk bulls Bloodgrønkålsbed 2013

 

 

 

 

Og her eksempler på, at med måder at sætte forskellige sorter sammen på, kan der skabes smukke helhedsindtryk i køkkenhaven. Og så har jeg slet ikke vist de spiselige blomster, der som kant i køkkenhavebedet ofte rammer bedet dekorativt ind. Se det nederste billede af selleri-salat bedet med appelsintagetes og dagliljer i forgrund og morgenfruer i baggrunden.
Så der er rige muligheder for at nyde synet af planter ude i køkkenhaven en stor del af året – og selvfølgelig også nyde smagen af dem ved middagsbordet. Dobbeltnydelse – kan man forlange mere!

Sp. blomster som kant

Leave a reply