Humle

Humle – Humulus lupilus

humle

 

“Humle avles næsten overalt, dog ingensteds mere end i Fyn…, hvor der i 1776 avles 90 tønderland….. I 1796 produceres på Fyn 138.800 kg humle….” (Folk og flora II)

Humle er en flerårig klatrende plante. Humle er en særbo med han- og hun-blomster på hver sin plante. Hunblomsterne kaldes humlekopper og det er dem, der anvendes i ølbrygningen.

Historie: Som det fremgår af citatet ovenfor har humle været en meget almindelig dyrket plante i Danmark. Den har været dyrket her i landet siden 1100-tallet, i begyndelse især i klosterhaverne. Men efterhånden bliver den almindelig på gårdene. Det ses på stednavne, bl.a. Humlebæk. Humle er i Vejles bysegl og i Fyns amtsvåben og Carlsberg-bryggeriernes bomærke er et stiliseret humleblad. – I 1558 pålægger Chr. d. III alle bønder at anlægge mindst 5 humlekuler og 3 podede frugttræer hvert år (en humlekule er den blok med humleplanter, der gror op af 1-3 stolper). Humlens dyrkning bliver påbudt i Chr. d. V’s Danske Lov i 1683. Omkring 1900 går det stærkt tilbage med humledyrkningen i Danmark. Der dyrkes nu kun 200 ha. humle. I 1938 er der kun en humlehave på 5 ha. tilbage i Danmark og forbruget dækkes i dag af import.

Dyrkning: Humle ønsker en fugtig, næringsrig jord. Den skal have f.eks. høje stolper at sno sig op af. Den kan blive agressiv i sin vækst. Den formeres nemmest ved rodskud.

Madlavning: Humle bruges i dag ikke i den private madlavning. Men udover at hunblomsterne kan bruges i ølbrygningen, kan man også dyrke humle på næsten samme måde som asparges og tidligt forår med et aspargesjern skære de unge skud over under jorden og trække dem forsigtigt op og tilberede dem på samme måde som asparges. – Nyudsprungne humlekopper kan koges et par minutter og anvendes til salat.

Medicin: Humle har en afslappende virkning. Den dulmer anspændthed. En te kan brygges på humlekopper og give en hurtig søvn.

Leave a reply