Hvidløg

Hvidløg -Allium sativum

Hvidløg er godt for sundheden, det holder forkølelse, influenza og anden dårligdom på afstand og har været brugt i Middehavslandene i århundreder. I Ægypten var pyramiderne aldrig blevet bygget uden enorme tilførsler af hvidløg til de hårdtarbejdende. Her til lands fik vi først øje for dette unikke krydderi i 1960’erne, da vi i det små begyndte med at gnide salatskålen med hvidløg. Siden er vi kommet efter det. I dag kan der næsten ikke laves mad uden hvidløg – og det er utroligt nemt selv at dyrke løgene.

Sorter: Der findes to hovedgrupper af hvidløg: ‘blødnakket’ og ‘hårdnakket’. Den blødnakkede er den vi oftest køber i butikkerne. Den hedder Allium sativum var. sativum. Den har kraftigt papirskind i flere lag. Løget er delt i mange små fed. Det har en blød stængel.
Den hårdnakkede har et tyndt skind, ofte violet og kan ikke dyrkes i varme lande. Det har få fed omkring en hård stængel. Denne stængel slår krøller på sig selv, hvorfor vi kalder denne type hvidløg for slangehvidløg. I toppen af den hårde stængel dannes små topløg. Såvel topløg som løg ved roden kan bruges i madlavningen. Disse hvidløg hedder Allium sativum var. ophioscorodon. Denne type er meget hårdfør og kan stå på samme sted år efter år, men man bør dog omplante hver 3. år. og af hensyn til sædskiftet flytte til et andet sted i haven, hvor der ikke har været dyrket løg eller porre fornylig Opgravet holder de hårdnakkede hvidløg sig ikke så længe grundet det tynde skind. men man kan bare grave ned til klumpen og tage enkelte løg af gangen.
Begge typer hvidløg har flere undergrupperinger, og i alt findes flere hundrede sorter af hvidløg

Dyrkning: Man kan dyrke såvel de blødnakkede hvidløg som de hårdnakkede. Selv har jeg haft stor fornøjelse af at dyrke de sidste, de såkaldte slangehvidløg. Jeg har to forskellige sorter af slangehvidløg, og de står i hver sin klump to forskellige steder i krydderhaven, så de ikke blandes. Når stængler slanger sig (midtsommer) er det sjove og smukke planter. Straks herefter kommer topløgene, som man kan bruge løs af i eftersommeren, og senere kan man grave ned og tage enkelte af rodløgene. Slangehvidløgene klarer sig fortræffeligt i det danske klima. Man kan enten sætte yngleløg (fra topløgene) eller fed fra jordløgene i okt. måned. Fedene fra jordløgene gror hurtigt til, mens yngleløgene er et par år om, at vokse sig store. Uanset om det er yngleløg eller fed fra jordløg du sætter så sæt dem 3 cm dybt og med 7 cm afstand for yngleløg og 10 cm for jordløgsfed. Husk at alle løg gerne vil have kalk og gødning, når de er i vækst.

De to sorter af de hårdnakkede hvidløg (Slangehvidløg), som vi dyrker:
Rød Estisk Slangehvidløg
– Allium sativum var. ophioscorodon:
En smuk og hårdfør type, der egner sig perfekt til det nordiske klima. Danner mange små løg på toppen og danner også mange mindre fed i Jordløget. Vi er adoptant for denne sort hos Frøsamlerne, dvs. vi skal bevare den for eftertiden ved hvert år at tage yngleløg til videreavl..
Slangehvidløg, Rebberg Knoblauch’ – Allium sativum var. ophioscorodon ‘Rebberg Knoblauch’
Ligeledes en smuk og hådfør type. Denne sort får måske lidt større fed og færre men større løg på toppen. Dens krøller på stængelen er endnu mere slangeformet. Vi er også adoptant for denne sort hos Frøsamlerne.
Sl.hv.løg 'Rebberg kn'

Foto: Slangehvidløg, Rebberg Knoblauch’ 

 

Slangehvidløg 2
Foto: Rød Estisk Slangehvidløg. På alle slangehvidløg retter ‘slangerne’ sig ud som topløgene vokser til.

Med hensyn til dyrkning af de blødnakkede hvidløg, der kan man bare købe et alm. hvidløg og dele det op i enkelte fed (køb på en planteskole, da man ikke kan være sikker på, at et hvidløg købt i supermarkedet (det stammer sandsynligt fra Syd-Kina!) egner sig til det danske klima. Fedene sættes i alm. kultiveret havejord ca. 5 cm dybt og med ca. 8 cm’s afstand. Man får det bedste resultat, hvis man sætter løgene i oktober måned. Husk at markere rækken, så man ikke kommer til at overse den i forårstravlheden. Man kan også sætte løgene tidligt forår, men så når de ikke at blive så store. De blødnakkede hvidløg høstes i august samtidigt med de andre løg.

Historie: Hvidløg er en ældgammel kulturplante. I oldtiden ansås hvidløg som de mest sårbares beskyttelse. De mest sårbare var jomfruer og nyfødte børn. Men også Odysseus havde glæde af hvidløg. Det forhindrede, at han blev forvandlet til et svin af troldkvinden Kirke. I det gamle Ægypten kunne man købe en slave for 15 pund hvidløg. Ægypterne begravede hvidløg sammen med de døde, og i Tut-ankh-Amons grav fandt man 6 fed hvidløg. Den første strejke vi har hørt om opstod under byggeriet af pyramiderne i oldtidens Ægypten. Her prøvede farao’en at nedsætte den daglige ration af hvidløg til arbejderne, men de strejkede, indtil rationen blev sat op igen. Vikingerne bar hvidløg på sig som beskyttelse og brugte det i maden. Da pesten hærgede i Marseilles i 1721 blev en tyvebande rig på at stjæle fra de døde. Selv beskyttede de sig mod smitte ved at drikke vin, hvori de blandede knust hvidløg.

Medicin: Man siger, at ingefær er tropernes medicin, hvidløg er suptropernes og peberrod er vores medicin, os der bor i de tempererede egne. Det er en kendt sag, at hvidløg har en antibiotisk virkning og dæmper et bredt udvalg af bakterie- og virusinfektioner, som forkølelser, influenza, forkølelsessår. Hvidløg beskytter også mod mavekræft eller rettere sagt, hvis man jævnligt tager hvidløg nedsættes risikoen for mavekræft til under det halve. Endelig sænker hvidløg højt blodtryk og udjævner et for lavt blodtryk, og det nedsætter blodkolesterolet og får blodet til at strømme frit og mindsker risikoen for blodpropper.

Madlavning: Hvidløg er en meget næringsrig krydderurt, der fremhæver smagen i en masse retter. Franskmændene gnider salatskålen med hvidløg, men brug også hvidløg i olie-eddike-dressingen. Stik hvidløgsfed i lammestegen, gnid bøffen med hvidløg. Kom hvidløg i marinader. Kun din egen fantasi sætter grænser for brugen af hvidløg, men hvidløg smager stærkt og skal ikke blandes i alt. Nøjes med at lade én ret pr. måltid være stærkt krydret med hvidløg.

Copyright: Holstebro Urtehave

Leave a reply