Isop

Isop – Hyssopus officinalis)

Isop blåIsop den hvide

Foto: Den blå og den hvide Isop

Isop bør stå i enhver have, om ikke andet så på grund af dens skønhed og duft. Dens medicinske egenskaber overgår dens kulinariske værdi.

Isop er ikke meget anvendt som haveplante i Danmark. Det er en skam, for det er en utrolig smuk plante, der er nem at dyrke. Den klarer sig i tørke. Den har normalt purpurblå blomster, men findes også i en rosa og en hvid sort. Den er hårdfør og står stedsegrøn i milde vintre. Den klarer normalt en hård vinter.

Historie: Isop stammer fra egnene omkring Det kaspiske Hav og Sortehavet og har længe været kendt i landene omkring Middelhavet. Den er nævnt i såvel det gamle som det nye testamente, hvor den som regel symboliserer renhed. Ganske vist er forskere kommet i tvivl om, hvorvidt biblens isop er identisk med Hyssopus officinalis. Men under alle omstændigheder blev den anset for en hellig plante i den tidlige katolske kirke og blev i middelalderen brugt mod hekse, trolde og djævle. Den blev ligeledes brugt som vievandskost og er sandsynligvis ført til Norden af benediktinermunkene.

Dyrkning: Isop kan sås, eller ældre planter kan deles om foråret. Kan også formeres ved stiklinge. Den er velegnet som kantplante i krydderurtebedet eller staudebedet.  Den massive blå blomstring synes at fremhæve alle de planter, den omkranser. Sælges også som stenbedsplante, idet den klarer sig på en sandet sydskråning. Her er især dværgisop (Hysopus off. hirsutis) velegnet. Isop ønsker ikke en våd, tung jord. Isop bør klippes ned hvert forår for at beholde en tæt, busket vækst. Det giver mange flere tætte grene og dermed også en tættere og kompakt blomstring. Blomsten indeholder meget honning og tiltrækker bierne.

Madlavning: Som nævnt ovenfor overgår dens medicinske egenskaber de kulinariske. Den har en peberagtig, bitter smag og skal derfor anvendes med måde i maden. Det er de friske blade, der anvendes. Er især kendt for at tage den fede smag, og anvendes derfor til flæskesteg og fede fisk. (et lille drys snittede, friske blade).Kan også anvendes inden i fjerkræ i stedet for persille, men i langt mindre mængde. Anvendes i te og kryddersnaps.

Medicinsk: Den svamp, der producerer penicilin vokser naturligt på Isops blade, som derfor har en desinficerende og antibiotisk virkning. Den anvendes som hostemiddel og indgår i den kendte benediktinerlikør.

Isop-te: Tag et par kviste isop i et krus og hæld kogende vand over. Teen er et godt middel mod en ru hals og en begyndende hæshed og ømhed i halsen. Teen er også god mod hård mave.
Bjergisop – Hysopus off. hirsutis

Copyright Holstebro Urtehave

Leave a reply