Koriander

Koriander – Coriandum sativum

Koriander har helt sin egen smag. Enten er man lidt vild med koriander – eller også kan man slet ikke lide den. Derfor har jeg det lidt svært med grønne korianderblade i salaten til gæster. For bliver de helt vilde med salaten – eller synes de, den smager af brun sæbe?

Dyrkning: Koriander er et-årig. Den kan sås fra april på et solrigt sted. I vindueskarmen kan den sås allerede i marts. Vil gerne have en løs og næringsrig muldjord. Bruger man især de grønne blade sås flere hold med ca. 3 ugers interval frem til juli mdr.

Historie: Koriander stammer muligvis fra Sydvestasien. Den har været dyrket i flere tusinde år, og nævnes på papyrusruller fra oldtidens Ægypten. Fra langt tilbage har den været velkendt i det indiske køkken. I Europa har den ry for at styrke sexualdriften. Frøene (knuste) indgår i blandingskrydderiet: karry.

Madlavning: Friske korianderblade bruges som pynt på smørebrød, i salat og som drys på æggeretter. Frøene er et kendt krydderi i cervelatpølser. Lige inden frøene anvendes opvarmes de evt. på en tør pande for derefter at komme i morteren for at knuses, inden de kommer i maden. Derved opnås mere smag og aroma end ved det formalede korianderpulver, som kan købes. Anvendes i asiatiske og nordafrikanske retter.

Koriander, GunneboFoto: Koriander i blomst. Ønsker man at bruge de grønne blade, skal man tage dem lang tid før planterne går i blomst, mens de bare er 10 cm høje. Efter blomstringen dannes frø. Frøene bruges også som krydderi.

Leave a reply