Lakridstagetes

Lakridstagetes – Tagetes pumila

Lakridstagetes

Lakridstagetes er på samme tid en smuk kantplante og en spiselig krydderplante.

Lakridstagetes kaldes også “Mexikansk esdragon”. Nok fordi den i tørre, varme lande, hvor den franske esdragon ikke klarer sig så godt, bruges som erstatning for esdragon. Planten har glinsende aflange blade og gule, enkle og små blomster.

Den blev oprindeligt brugt i Aztekernes chokoladeopskrifter og bruges den dag i dag i religiøse ceremonier, hvor den afbrændes som røgelse.

Dyrkning: Den forkultiveres i drivhus og plantes ud i maj måned. Den er flot som kantplante i køkkenhaven, hvor dens duft af lakrids kan nydes. Sidst på efteråret kan man som regel selv tage frø af den. Den tåler ikke frost, men man kan plante et par planter i potte og sætte den ind i drivhuset eller udestuen og dermed få glæde af den lidt længere.

Madlavning: Såvel blade som blomster kan bruges til urte-te, gerne blandet med andet, f.eks. mynte. Kan man lide smagen er den fortræffelig til at sætte smag på en blandings-urte-te. Brug den også i sauce, kryddersmør, suppe, slik og dressing. Bladene bruges som sagt også som erstatning for esdragon, selv om der er nogen forskel på smagen. Lakridstagetes virker på samme tid både mere bitter og sødere.

Copyright Holstebro Urtehave

 

Leave a reply