Løgkarse

Løgkarse – Alliaria petiolata

Tidligere lægeplante, så ukrudt. Med NOMA og Nordisk mad kommet til ære igen. Så den er gået fra at være en irriterende ukrudtsplante til i dag at være en gourmetplante.

Løgkarse

Foto: Løgkarse

Løgkarse gror i skove og krat med halvskygge og gerne i fugtigt jord. Den er meget almindelig i Danmark. Den smager af løg og sennep, og man kan spise såvel blade som blomster. Kan du ikke finde den i din nær-natur, kan du så den i haven. Det kan dog være klogt at skære den ned inden den danner frø., så den ikke bliver et besværligt ukrudt i haven.

Dyrkning: Så den et afsides, halvskygget og fugtigt sted i haven.

Historie: Løgkarse blev engang for meget længe siden betragtet som medicinplante, som blev brugt mod alt fra kløe, bronkitis, mavesår til kolik, ja meget mere, og frøene har været brugt til nysesnus.

Madlavning: Blade kan høstes allerede fra april. Den en mest lækker som ung plante. Blade og blomster i salat eller som drys i stedet for purløg eller persille. Den kan bruges til en pesto og den også koges, dampes, steges og grilles. Kan bruges til at krydre boller med.

 

Leave a reply