Lostilk, Skotsk

Skotsk Lostilk – Ligusticum scoticum

Skotsk lostilk

Dette er en meget flot krydderurt, som desværre er alt for lidt kendt. Det forstår man ikke, når man først har nydt dens skønhed og dens pikante helt egen smag.
Den gror vildt i Danmark, så den passer altså fint til det danske klima. Den findes kun 5-6 steder i den danske natur, så den er altså ret så sjælden, og er derfor også fredet.
Den trives på klippekyster og stenede strande og klitter. Er en såkaldt nordatlantisk strandplante. Den tåler saltsprøjt, men klarer sig dog også fint uden, f.eks. i en dansk have.
Skotsk Lostilk har glinsende, grønne blade, hvide blomster. Den bliver op til 60 cm høj. Den er en pryd i haven.

Dyrkning: Sæt den i sol eller let skygge i en let jord, der ikke er for våd om vinteren. Er jorden både tung og fugtig, slår vinterfrosten den ihjeld. Hos os står den i køkkenhaven i en rigtig god muldjord, der er blandet lidt sand i, så vandet lettere løber fra den om vinteren. Sådan har den klaret rigtig mange vintre.

Madlavning: På engelsk kaldes den Skotch lovage (lovage er det engelske ord for løvstikke). Den minder da også lidt om løvstikke i smagen, men den har nogle ekstra dimentioner smagsmæssigt med toner af selleri, portulak og persille og citron. Efter min mening en hel unik krydderurt. Det er de unge, spæde blade, der smager bedst. Prøv den i en blandet tomatsalat eller i en salsa sammen med agurk, løg, mynte og en olie-eddike dressing. Drys friske blade over en kød- eller fiskeret. Bland den i frikadellefars uanset om det er en fiskefars eller en kødfars. Kan også bruges i en suppevisk (ligesom løvstikke).

 

 

 

Leave a reply