/ Forside / Krydderurter /månedens krydderurt/nov./opdateret 13/1-2008
  Salvie - Månedens krydderurt i november  
 



Udskriv siden

En side tilbage

Tilbage til forsiden

Søg

 
Anders' artikel i Haven nr. 11, november 2007


Salvie, purpurfarvet, Salvia officinalis var. purpurascens

Månedens krydderurt – Salvie.
Af Anders Bech

Salvie er en fin krydderurt. Den er smuk og frodig, og den dufter. Salvien har i 6000 år været kendt som lægeurt og et arabisk ordsprog lyder: ”Den som dyrker salvie i sin have vil aldrig dø”. Navnet salvie kommer fra det latinske ord salvo: at helbrede. Den er dog i store mængder lidt giftig, hvorfor den skal anvendes behersket trods dens gode ry.

Prøv at lægge salvieblade i stegefedtet ved stegning af kød med fedt. Salvie er nemlig god til fede retter (f.eks. ål og i bugen på julegåsen) I eddike giver den en kraftig marinade. Salvie-te er god til en betændt hals. I te smager ananas- og solbærsalvie bedst. Tag et topskud, læg den i en kop og hæld kogende vand over.

Salvie er en nøjsom halvbusk, der ynder sol og kalkrig jord. Den klippes kraftigt tilbage om foråret, men kan dog blive så træet, at den har svært ved at skyde nye skud. I så fald kan man i stedet vælge at grave hele planten dybere ned om foråret. Den almindelige sort, S. officinalis er den mest hårdføre, men sorterne: S. off. ’Purpurrescens’ med purpurfarvede blade, den storbladede S. off. ’Berggarten’ og den gulbladede S. off. ’Aurea’ plejer at klare den danske vinter. Den smukke trefarvede S. off. ’Tricolor’ er derimod mere sart. Ananassalvien, S. rutilans, og solbærsalvien, S. microphylla, tåler ikke frost.