Morgenfrue

Morgenfrue – Calendula officinalis

Morgenfrue, brunorangeIngen blomst er nemmere at dyrke end morgenfrue. Her behøves ingen grønne fingre! Tænk sig så megen skønhed, så megen frodighed, og så let det går. En masse varme farver, fra hvidgul over gul og orange til brunrød. En rigtig humør-spreder! Og har man først morgenfrue, har man den for altid, for den sår sig selv. Og det blandede afkom, der kommer året efter skal man ikke fortvivle over. Nej, grav de planter op du har brug for og plant dem i en række eller flere dér, hvor du vil have dem. Og de planter du ikke fik brug for er hurtigt hakket op, en fantastisk nem og enkel måde at opformere planter på. Og glæd dig til næste blomstring, for afkommet har nye blandingsfarver i forhold til året før.

Dyrkning: Brug endelig af blomsterne hen over sommeren. Pluk buketter til vasen og pluk blomsterhoveder for at bruge dem i køkkenet. Gå dem efter en gang om ugen og fjern de visne blomster. Den skal simpelthen ikke have lov at gå i frø, for så opgiver den blomstringen. Mens den blomstrer til frosten kommer, hvis man holder den fra at udvikle frøstande. Måske vil du gerne have den til at så sig selv, så stopper du bare med at fjerne visne blomster lidt hen i okt. og den vil overleve i rigelig grad.

Madlavning: Morgenfrue har været kendt som lægeplante gennem århundreder. Blomsterbladene er sunde og har sårhelende, antiseptiske og afgiftende egenskaber. De er spiselige – uden at være særlig markante i smagen, men det betyder jo bare at de kan bruges til alt mad, og pynte på såvel salater, ris og kager og desserter. Der er rigtig mange anvendelsesmuligheder i køkkenet. De kan bruges både tørret og friske. De farver ris, brød og rodfrugter gule, når de koges eller bages med. Man kan også bruge dem til at pynte salaten, risene, kartoffelmosen osv. med. Eller man kan blande blomsterblade i en urtete. Man kan også tørre blomsterbladene og senere støde dem til et gult pulver – en slags reserve-safran. . Man kan også putte små portioner af blomsterblade i fryseren, og bruge dem til at pynte vinterens ris med.
Bladbedesalat, morgenfr., hjulkr.a

Foto: Morgefrue-blomsterblade og hjulkrone-blomster pynter en bladbedesalat

Leave a reply