Nordisk køkken

Det nordiske køkken blev introduceret af kokken Claus Meyer med restauranten ‘Noma’, der i 2002 lancerede Det Nordiske Køkken, der baseres på friske lokale råvarer, som tilberedes i nye og originale retter.
‘Noma’ fik flere Michelen-stjerner og blev kåret som Verdens bedste restaurant. Ny Nordisk Mad blev et brand og blev verdensberømt.

I tillæg hertil lanceredes Ny Nordisk Hverdagsmad i 2012 i et par bøger af Claus Meyer, Arne Astrup, Mathias Holt, Trine Hahnemann m.fl. Københavns Universitet lavede en forskning omkring Ny Nordisk Hverdagsmads sundheds-potentialer. Og det viste sig, at Nordisk Mad efter de principper der var opstillet er overordentlig sund kost.
Principperne for Ny Nordisk Hverdagsmad var:

Spis mere frugt og grønt hver dag (bær, kål, rodfrugter, bælgfrugter, kartofler og krydderurter)

Spis mere fuldkorn (havre, rug og byg)

Spis mere mad fra havet og søerne

Spis kød af højere kvalitet, men mindre af det

Spis mere mad fra de vilde landskaber

Vælg økologisk hver gang du kan

Undgå tilsætningsstoffer i maden

Vælg flere måltider på bagrund af sæsonen

Spis mere hjemmelavet mad

Smid mindre mad ud

Forskning (‘Opus’) viste, at mad lavet efter disse principper er overordentligt sundt.

I  forskningen levede den ene gruppe efter ovenstående principper, mens den anden gruppe fortsatte med at spise som sædvanligt (i alt 181 deltog i forsøget, der strakte sig over et halvt år). Forsøget viste, at Ny Nordisk Hverdagsmad har en overordentlig positiv effekt på både hjertekar-sygdomme, fedme og type 2-diabetes. Det usunde kolesteroltal sænkes, blodtrykket faldt. Og anden forskning tyder på, at den megen vægt på fuldkorn, fibre og kål, at Ny Nordisk Mad også forebygger kræft.

En WHO-rapport sidestiller sundhedseffekterne for ny nordisk mad og middelhavsmad, der også er baseret på megen frugt og grønt og gerne fisk og mindre, men kvalitetskød.

Sundhed kan sikkert opnås med de ‘rigtige’ råvarer i alle egne af verden, men Opus-forskningen viser, at vi med lokale nordiske råvarer i den rigtige sammensætning kan man opnå både den bedste sundhed og den bedste velsmag. Så det er bare op på hesten. Kreér velsmag med årstidens lokale råvarer efter principperne i Ny Nordisk Hverdagsmad – og når det gælder frugt og grønt, så husk hver dag at spise mindst 600 gram grønt og frugt (godt 400 grønt med overvægt (60%) af kål, rodfrugter, kartofler og ærter, bønner – og knap 200 gram frugt og bær.

Der kan ikke kommenteres på dette indlæg.