frø-kladde

Se hvilke frø vi har længere nede på siden:

Det startede med at de indkøbte pastinakfrø et år ikke ville spire. Jeg havde læst, at pastinakfrø har det med hurtigt at miste spireevnen og ikke må blive for gamle. Jeg tænkte: Så må jeg selv tage frø. Så de få pastinakplanter, der spirede, blev flyttet hen i et hjørne af køkkenhaven.

Andet år blomstrede pastinakkerne og jeg høstede en masse frø, som spirede nærmest 100%. Dermed var frøavlen startet.
Senere blev jeg irriteret over, at mange gode gamle sorter forsvandt ud af frøfirmaernes sortiment. Nu havde man lige fundet frem til den bedste broccoli-sort, den bedste salatsort, den bedste porresort osv. – og så pludselig kunne den ikke fås mere! Jeg fandt ud af, at der var en forening, ‘Frøsamlerne’, der forsøgte at bevare disse gode gamle sorter. Jeg meldte mig ind i foreningen og blev hurtigt inddraget i arbejdet med at være græsrods-genbank for gode gamle sorter af især nytteplanter.

Jeg blev vært for flere sorter, og havde nu ansvaret for at bevare disse.

Dvs. at jeg hvert år sørger for at avle frø og løg og andet vegativt, så de pågældende sorter bliver bevaret for eftertiden. I ‘Frøsamlerne’ har vi en bytteordning, så vi kan rekvirere frø hos hinanden.

Det skulle vise sig, at jeg også uden for foreningen bemærkede stor interesse for mine frø af sjældne og gamle sorter. Jeg holder en del foredrag om nyttehave rundt omkring i havekredse. Her har jeg fortalt om disse ‘sorter’ og uddelt en masse frø gratis til tilhørerne.

Dette har medført mange henvendelser fra hele landet. Folk vil gerne have Rød Estisk Hvidløg, frø af Potentat-tomat osv.osv.
Så nu har jeg besluttet mig for at formidle frø, løg og andet vegetativt materiale af disse gode og gamle sorter, når jeg har mere end til eget brug.

Det er dog begrænset, hvad vi har af frø, så derfor formidler vi kun frø til nyhedsbrevmodtagere, så hvis du vil rekvirere frø hos os, må du først tilmelde dig som modtager af vort nyhedsbrev.

Forsendelse og håndtering koster fra 1/2-2017: -50 g: 15 kr, 50-100 g: 25 kr, 100-500 g: 40 kr, 500-2000 g: 60 kr.(Sendes som Brev m. Postnord))

Vi har nedenstående frø i 2016-2017 sæsonen:

(men vi formidler kun frø på baggrund af tilbudene i vores nyhedsbreve, så hvis du vil rekvirere frø, må du først tilmelde dig som nyhedsbrevmodtager på vores hjemmeside)

Krydderurtefrø:

Nummer           Navn

KFA1 Anisisop, Agastache foeniculum
Sås forår og prikles ud. Smuk staude m. blålilla blomsteraks. Blomsterne er spiselige.Blade gode i te. Og til snaps.

KFB1 Balsam (bibelurt), Tanaceum balsamita
Pudedannende staude med 50 cm høje blomster skærme med små margerit-lignende blomster. Meget aromatisk. God til potpourri. Evt i te mod mavebesvær, men smager ikke godt. UDSOLGT

KFB2 Bibernelle, blodstillende, Sanguisorba minor
Smuk krydderurt. Bladene har en skarp agurkesmag. Bruges i urtesmør, sauce og salat.

KFB3 Blomsterkarse – Tropaeolum majus ‘Empress of India’
Forkultiveres eller sås på blivestedet. Denne blomsterkarse har kompakt vækstform, løber ikke. Har smukke mørke blade og karmasinrøde blomster i juni til sept. Et-årig, veldrænet jord i sol. Blomster, rige på c-vitamin, flotte i salat.

KFC1 Chili ‘Anaheim’, Capsicum annumm ‘Anaheim’
Vel ydende, moderat styrke. Aflange frugter, der modner rødt.

KFC2 Chili ‘Sweet Banana’, Chili annum ‘Sweet Banana’
Stor frugter, stort udbytte, styrke 0 (smager som sød paprika).

KFC3 Chili ‘Czechoslovakian Black‘, Capsicum annumm ‘Czechoslo-vakian Black’.
Smuk, ikke særlig stærk chili med sorte frugter, der modner rødt.

KFC4 Chili ‘Chocolate Cherry‘, Capsicum annumm ‘Chocolate Cherry’
Grøn, tykvægget chili med moderat styrke. Den modner ckokoladebrun. Flot og velsmagende.

KFC5 Chili ‘Vicente’s Sweet’, Chili chinense ‘Vicente’s Sweet Habanero’.
En fantastisk smuk chili, der smager mildt, sødt og frugtigt, og har en skøn aroma. UDSOLGT

KFC5 Citronkatteurt, Nepeta cataria var. citriodora
Gammel velduftende lægeplante. Kan bruges i te. Katte elsker planten. UDSOLGT

KFD1 Dusksalvie, Salvia viridis
Et-årig. Sås apr-maj. Blå, rosa og hvide blomster (mixed). Meget flot plante, mest til pynt. I buketter. Spiselige blomster kan pynte på salat, dessert eller fryses i isterninger.

KFH1 Havekørvel (Kørvel) – Anthriscus cerefolium
Sås flere gange i løbet af sommeren. En sidste såning ultimo august står grøn hele vinteren (til vinterens kørvelsuppe). Bruges i salater, supper, æggeretter.

KFH2 Hjulkrone – Borago officinalis (blå)
Smukke blå blomster, der bruges som pynt på salater m.v. (agurkeagtig smag). UDSOLGT

KFI1 Isop – Hyssopus officinalis (blå)
Lille halvbusk med blå blomster. Flot plante i krydderurtebedet. Anvendes til fedt kød og fede fisk. En isop-te reparerer en rusten hals.

KFK1 Kinaløg, Allium tuberosum
Staude, ligner purløg. Flottere, hvide blomster. Sås forår. Purløgsblade med hvidløgssmag. Pynt på salater og smørebrød.

KFK2 Kokleare – Cochlearia officinales
Lav to-årig plante med grønne blade om vinteren. Stort indhold af C-vitamin. Kaldes også skørbugsurt. Smager stærkt, lidt i retning af peberrod. UDSOLGT

KFK3 Kommen, Carum carvi
Sås forår. 2-årig. Frøene høstes andet år.Frø i brød, kål og snaps.

KFK4 Kvan, Angelica archangelica
Sås om efteråret eller så tidligt, at frøet får frost. 2-årig. Stor statelig plante, der klarer både sol og halvskygge.Vitaminrig. Unge skud kan kandiseres. Unge blade og frø kan bruges som brændevinskrydderi.

KFK5 Kvan, rød – Angelica gigas
Her gælder det samme som for Alm. Kvan (se ovenfor). Denne kvan får helt røde stængler og blomster.

KFL1 Lakridstagetes – (Mexikansk esdragon) – Tagetes lucida
Et-årig. Smuk kantplante. Smag og duft af lakrids. God i te. Brug den også i sauce, kryddersmør, suppe, slik og dressing. Bruges under varmere himmelstrøg som esdragon og kaldes også for mexikansk esdragon.

KFL2 Løgkarse – Alliaria petiolata
I gammel tid en fornem lægeplante, Men blev så blot set som en ukrudtsplante, men med lanceringen af Nyt Nordisk Mad er den pludselig avanceret til en gourmet-plante. Hvis man ikke kan finde den i naturen, hvor man bor, kan den sås i køkkenhave. Blade og blomster kan bruges i salat eller som drys i stedet for purløg el. persille.

KFM1 Matrem, Tanacetum Parthenium
Sås på et halvskygget sted bagerst i haven, hvor det ikke gør så meget den breder sig ved selvsåning. En flot blomstring af små margerit-lignende blomster. Bruges til migrænemedicin.

KFM2 Mitsuba (japansk persille), rød, Cryptotaenia japonica
Sås efterår eller så sent, at frøene får frost. Smuk, to-årig, 30 cm høj, halvskygge. Smager som en blanding af persille, selleri ogkvan. Bruges i salater.

KFM3 Muskat-salvie (Skarleje) – Salvia sclarea
Dekorativ duftplante. Tidligere en lægeplante.

KFP1 Persille, glatbladet, Petroselinum crispum convar. crispum
Denne persille giver et stort udbytte af blade, og prises af mange kokke.

KFP2 Persille, Kruspersille, Petroselium crispum’Grüne perle’
Persille er længe om at spire,hvis man ikkeiblødsætter frøene. Sås et solrigt sted.Kruspersillen kan stå som en smuk kantplante i køkkenhaven.

KFP3 Pibeløg, Allium fistulosum
Sås forår. Flerårigt løg med tykke hule blade. Stor flot hvid blomst i maj. Bruges som purløg. Står med grønne bladeallerede fra febr-marts.

KFP5 Purløg – Allium schoenoprasum ‘Forescate’
Flerårig løgplante m. rosa blomster. Sås om foråret i fugtig, kalkholdig jord, sol eller halvskygge. Grønt drys på æg og makrel mv. I salat. Denne sort virker ikke frøægte (farveægte). Men som bladkrydderi er den meget fin.

KFQ1 Quilquina – Phorophyllum ruderale
Et-årig. Sås indendørs og plantes senere ud. Flot krydderurt med smukke blade, blomster. Særegen bitter smag. De friske blade til ost, kylling, tortilla og bønneretter.

KFR1 Rosenmynte – Calamintha grandiflora –
Dekorativ, lav, duftende plante med smukke lyserøde, spiselige blomster. Blade i te, frikadeller og æblegelé. Blomster som pynt på salat, dessert. UDSOLGT

KFS1 Skotsk lostilk, Ligustigum scoticum
Minder om løvstikke i smagen. En smuk skærmplante. Bedst at så frøene efterår eller vinter, da frøene kræver frost for at spire

KFS2 Snitselleri, Apium greveolens var. secalinum ‘Zwolsche Krul’
Ligner persille, og bruges på samme måde, men smager af selleri. 2-årig. God til suppe og salater.

KFS3 Syre (Alm. havesyre) – Rumex rugosus
Flerårig. Smager surt. Pynt på æggestand, hytteost, og smørebrød. I salat.. Syresuppe

KFS4 Syre, fransk -Rumex scutatus
Flerårig. Smager surt. Pynt på æggestand, hytteost, hønseposteg og smørebrød. I salat. Fransk syre er den bedste af syrerne.

KFS5 Syre, rødbroget Skovsyre)- Rumex sanguineuss ssp. sanguin.
En syre man har på grund af de smukke rødstribede blade – og ikke for smagens skyld, for smagen er ikke noget at skrive hjem om (egentlig er det en skræppe!). Desværre er den slem til at så sig selv og blive til ukrudt i haven.

KFS6 Sødskærm, Myrrhis odorata
Flerårig. Skal sås efterår eller februar/marts, så at frøene får frost. Anvendes som kørvel, smag af anis. De umodne frø (grønne) spises som slik eller kommes i snaps.

KFS7 Sølvsalvie, Salvia argentea
Sås forår og plantes ud. Flerårig. Næringsrig jord i sol. Blomstrer meget flot fra 2. år. Tidl. lægeplante. Bruges ikke i dag som krydderurt.UDSOLGT

KFV1 Vinterkarse, langskulpet – Barbarea verna
Krarftig krydret smag. Godt tilskud til salatskålen vinter og forår.

KFV2 Vintersar – Satureja montana
Stedsegrøn halvbusk med lyse, næsten hvide blomster. Smuk kantplante i krydderbedet. Peberet smag. Anvendes til bønne- og kålretter. Også god som grill-krydderi. UDSOLGT

Grønsags-urte-frø:

Nummer        Navn
GFB1 Bladbede-spinat, Beta vulg. convar. cicla var. cicla ‘Perpetual Spinach’
Kaldes også evighedsspinat. Bladene er alternativ til spinat. Stængler kan bruges som sølvbeder. Grønt hele sommeren. I milde vintre kan man tage af den hele vinteren.

GFB2 Bladbede, farvet, Beta vulgaris ‘Holstebro Urtehave’
Bladbede med farvede stængler i rødlige,orange, rosa og gullige farver. Bruges som andre bladbeder, flotte i wok og i salat. Og flotte i haven. Jeg har føjet Holstebro Urtehave til navnet, for det er en hel speciel blanding af sjove og flotte farver,som jeg selv har fremavlet. Enkelte optræder med striber, enkelte er to-farvede, f.ex. røde på den ene side og orange på den anden side af stængelen..

GFG1 Grønkål, kruset – Brassica oleracea var. acephala
Alm. meget kruset type.Grønne blade. Vinterhårdfør.

GFG2 Grønkål, russisk – Brassica oler.convar.aceph.var. sab. ‘Red Russian’
En dekorativ grønkål med fligede, grågrønne blade med violette ribber. Rå i salater eller som grønkål.

GFH1 Havemælde, gul, Atriplex hortensis rubra
Dekorativ plante i køkkenhave. Gulgrønnee blade, der bruges som spinat. Lidt blade kan pynte i salaten.Sår sig selv, hvis blomsten (flot i buketter) ikke fjernes.

GFH2 Havemælde, rød, Atriplex hortensis rubra
Dekorativ plante i køkkenhave. Vinrøde blade, der bruges som spinat. Lidt blade kan pynte i salaten. Sår sig selv, hvis blomsten (flot i buketter) ikke fjernes.

GFJ1 Jordbærspinat, Chenopodium foliosum
Sås i køkkenhaven om foråret. Gerne et sted, hvor den ses. Sår sig selv til flg. år, hvis frø ikke høstes. Bladene kan bruges som spinat. Senere kommer der røde bær, der pynter på en salat.

GFP1 Paprika ‘Lombardo’, Capsicum annuum ‘Lombardo’
En rigtig god sød paprika, der giver masser af frugter, der hurtigt modner og bliver røde. Sås først i marts. Dyrkes i drivhus Bliver ca 1 m høj.

GFP2 Pastinak, Pastinaca savitus ‘White Gem’
Sås sidst i april i løs jord (løsn jorden med greb inden såning). Længe om at spire, så et par radisfrø hist og pist til at markere rækken. Hvid pælerod. God, sødl. grønsag. kogt, ovnristet eller i sammenkogte retter. UDSOLGT

GFP3 Pralbønne, lav – Phaseolus coccineus ‘Hestia’
Lav pralbønne med flotte blomster. God i krukke. 10 frø pr pose. UDSOLGT

GFR1 Radise (Skulperadise) – Raphanus sativus L. ‘Münchner Bier’
En speciel type radise, hvor det er frøskulpen man spiser. Smager som radise. Denne sort giver særlig mange frøskulper. Meget pyntelig i salatskålen og i wokken. Ny og meget populær efter at den er opdaget af gourmet-kokkene.

GFR2 Rucola, alm. – Eruca vesicaria ssp sativa. 
Kaldes også Salatsennep. Unge blade giver en pikant smag blandet i salat. De hvide blomster har samme
pikante smag og er smukke at pynte salaten med. UDSOLGT

GFR4 Rødbede, dannebrogs-stribet – Beta vulgaris L. Esculenta ‘Tondo di Chioggia 
Denne smukke rød-hvid-stribede rødbede er meget velsmagende. Den er mild og sød og er derfor god rå i salatskålen. Tilmed pynter den vældigt op skåret i julienne eller tynde skiver. Sås i maj. UDSOLGT

GFS1 Skorzonerrod, Scorzonera hispanica ‘Russisk kæmpe’
Sås i april. Sørg for at jorden er løs langt ned – løsn f.eks. med en greb. Udtyndes tilca. 8 cm mellem planterne. Tåler frost og høstes i løbet af vinter/forår. Sund grønsag.

GFS2 Squash, vinter ‘Buttercup’ – Cucurbita maxima ‘Buttercup’
Stor rund grøn vintersquash. Gode lagringsegenskaber. Orange kød.

GFS3 Squash, vinter ‘Hokaido’ – Cucurbita maxima ‘Uchiki kuri’
Stor dråbeformet orangerød vintersquash. Gode lagringsegenskaber. Orange kød..

GFS4 Squash, vinter ‘Queensland’ – Cucurbita maxima ‘Queensland’
Meget stort mørkegrøn vintersquash med orange kød. Bedste lagringsegenskaber.

GFS5 Stolt Henriks Gåsefod – Chenopodium bonus-henricus
Flerårig gammel køkkenurt. Bladene kan bruges som spinat, blomsterknopper svitses i smør, skuddene kan bruges som asparges.

GFT1 Tomat ‘Chokolade’
Brunrød cherry-tomat med en fin syrlig smag

GFT2 Tomat ‘Dark Red Black’
Sund og velydende cherry-tomat. Fin syre. Rød med sort omkring stilken.

GFT3 Tomat ‘Gardeners Delight’
Rød velsmagende tomat på størrelsen mellem cherry- og cocktailtomat – en gammel og sund sort. Kan klare at stå ude. UDSOLGT

GFT4 Tomat Green Grape
Tomat der modner gulgrøn. Størrelse mellem cherry og cocktail. Klarer sig fint udendørs. God smag og velegnet til salater. UDSOLGT

GFT5 Tomat ‘Grøn Zebra’
Sund og flot bøftomat med grønne striber. Modner grønt/gulgrønt

GFT6 Tomat ‘Potentat’
Rød drivhustomat. Gammel sort, oprindeligt sort fra A.Hansen, Amagerfrø. Gartnernes bedste tomat, indtil sorterings-maskinerne kom og man satsede på mere ensartede (og smagsløse) tomatsorter. Potentat har en rigtig god smag. – og er en sund plante. Vi er adoptant for denne sort hos Frøsamlerne. Dvs. vi skal bevare denne sort for eftertiden, ved at tage frø hvert år. UDSOLGT

GFT7 Tomat ‘Russian Black’
Sund og flot bøftomat. Velsmagende. Modner rød med sort omkring stilken.

GFT8 Tomat ‘Indigo Rose’
En smuk mørklilla tomat, næsten blæksort umoden. Ved modning rød indre, men stadig mest lilla i skindet. Flot tomat i salatskålen

GFT9 Træspinat – Chenopodium giganteum ‘Magentaspreen’
En kraftigt voksende plante med et farvestålende pinkt anstrøg på de unge blade. Meget dekorativ køkkenurt. Kan bruges til spinat eller rå som pynt på salaten.

GFV1 Vårsalat/Feldsalat/vintersalat, Varianella locusta ‘Dunkelgrüner vollherziger’
Sås i aug-sept. og man har i milde vintre salat hele vinteren. Sikker vintersalat i drivhus. Eller sås på friland i marts og man får tidlig forårssalat. Mild med en let mynteagtig smag. God i blandede salater.

GFV3 Vinterportolak – Montia perfoliata
En sund og vinterhårdfør plante, der yder et væsentligt tilskud til salatskålen i det tidlige forår. UDSOLGT

GFY1 Yin-Yang bønne, Phaseolus vulgaris ‘Yin-yang’
Såes i maj-juni. Lav buskbønne. De spæde bønnebælge kan spises som brydbønner. Lad nogle bælge sidde og bælg bønnerne ud og anvenddem til gryderetter, til dekoration el. til frø til næste år. UDSOLGT

Spiselige blomster frø:

Nummer       Navn
SBA1 (samme som KFA1) Anisisop, Agastache foeniculum
Sås forår og prikles ud. Smuk staude m. blålilla blomsteraks. Blomster i te og som pynt på salat. Blade gode i te. Og til snaps.

SBB1 (samme som KFB3) Blomsterkarse – Tropaeolum majus ‘Empress of India’
Forkultiveres eller sås på blivestedet. Denne blomsterkarse har kompakt vækstform, løber ikke. Har smukke mørke blade og karmasinrøde blomster i juni til sept.. Et-årig, veldrænet jord i sol. Blomster rige på c-vitamin, flotte i salat.

SBD1 Dragehoved, moldavisk – Dracocephalum moldavicum
Et-årig. Køn plante med blå læbeblomster. Velduftende blade med citronduft. Blade og blomster rigtig gode til te. God biplante. Brug den f.eks. som kantplante i køkkenhaven UDSOLGT

SBD2 (samme som KFD1) Dusksalvie, Salvia viridis
Et-årig. Sås apr-maj. Blå, rosa og hvide blomster (mixed) Meget flot plante, mest til pynt. I buketter. Spiselige blomster kan pynte på salat, dessert eller fryses i isterninger.

SBH1 (samme som KFH2) Hjulkrone – Borago officinalis (blå)
Smukke blå blomster, der bruges som pynt på salater m.v. (agurkeagtig smag). UDSOLGT

SBK1 Katost, mauritiansk, Malva mauritiana
Dyrkes som et-årig. Smukke mørklilla blomster. Blomsterkronblade pynter en salat. Hele blomster drysses på badevandet.

SBK2 Katost, moskus- (Moskuskatost) – Malva moscata
Sås tidligt om foråret (evt. om efteråret) på blivestedet, foretrækker mager jord og fuld sol. Smuk som kantplante. Flerårig. De flotte hvide og rosa blomster gør sig i buketter. Blomsterkronblade kan bruges til at pynte salat, desserter mv. med. UDSOLGT

SBK3 (samme som KFK1) Kinaløg – Allium tuberosum
Staude, ligner purløg. Flottere, hvide blomster. Sås forår. Purløgsblade med hvidløgssmag. Pynt på salater og smørebrød.

SBM1 Morgenfrue, høj (50-70 cm), Calendula officinalis x
Morgenfruer i alle farver fra lysgul over orange til rød- og brunorange. De har stået og krydset i vor have gennem flere år og fremstår med stor variation. UDSOLGT

SBM2 Morgenfrue, lav (30-50 cm), Calendula officinalis x
Morgenfruer i alle farver fra hvide, lysgul over orange.

SBN1 Natviol, blålilla – Hesperis matronalis
Natviol er en 2-årig blomst. Gammel bondehaveblomst.Højde 50-70 cm. Den udsender især om aftenen en fin duft. Tiltrækker mange bier. Blomsten er spiselig og kan bruges til at pynte salaten med. UDSOLGT

SBP1 (samme som KFP5) Purløg, rosa blomst – Allium schoenoprasum ‘Forescate”
Flerårig løgplante m. rosa blomster. Sås om foråret i fugtig, kalkholdig jord, sol eller halvskygge. Grønt drys på æg og makrel mv. I salat. Denne sort virker ikke frøægte (farveægte). Men som bladkrydderi er den meget fin. Brug blomsterne til at pynte salaten med.

SBR2 (samme som GFR2) Rucola, alm. – Eruca vesicaria ssp sativa.
Kaldes også Salatsennep. Unge blade giver en pikant smag blandet i salat. De hvide blomster har samme pikante smag og er smukke at pynte salaten med. UDSOLGT

SBT1 Tagetes, appelsin-, (Appelsintagetes), Tagetes tenuifolia ‘Tangerine Gem’
Et-årig.Forkultiveres i drivhus el. sås direkte ud.Flot som “hæk” (kantplante) i køkkenhaven.Spiselige citronduftende orange små blomster.kan drysses som pynt på salaten.

SBT2 (samme som KFL1) Tagetes, lakrids-, Lakridstagetes – (Mexikansk esdragon) – Tagetes lucida
Et-årig. Smuk kantplante. Smag og duft af lakrids. God i te. Brug den også i sauce, kryddersmør, suppe, slik og dressing. Bruges under varmere himmelstrøg som esdragon og kaldes også for mexikansk esdragon.

Der kan ikke kommenteres på dette indlæg.