Om selv at tage frø

Vi har avlet frø i mange år. I de senere år har vi avlet frø af over 100 sorter hvert år. I mange år har jeg været med i Frøsamlerne, og dér er vi vært for nogle gamle sorter, det vil sige, at vi skal sørge for at holde dem rene, tage frø af dem hvert år, altså være en slags græsrods-genbank. Ydermere er jeg koordinator for krydderurter og for lægeplanterne, og har også deltaget i en række frø-kurser, og også undervist selv.

Der er selvfølgelig tjent mange penge ved selv at tage frø – ikke mindst når man har så stor mangfoldighed i haven, som vi har. (Vi har 450 forskellige sorter af spiselige afgrøder, og har også stor mangfoldighed på stauder- og blomster siden). Men det er nu ikke for at spare, at vi selv tager frø. Det er fordi det er en spændende hobby. Samtidig med at man kan være med til at bevare gamle sorter, og holde disse rene, altså undgå at de krydser med andre sorter indenfor arten. Det er også sjovt med andre sorter at kunne eksperimentere med at krydse og skabe nye sorter (her har jeg bl.a. eksperimenteret med at udvikle nye farver indenfor bladbeder).

Jeg vil på denne side fortælle, hvordan jeg rent praktisk griber frøavlen an. Jeg håber at få udbygget siden i løbet af foråret 2017.

Feldsalatfrø
Foto: Der samles feldsalat. Feltsalat er slem til at smide frøene, inden de er helt modne, og endelig modnes de over en periode, så derfor lægges der en dug under planterne, når frøene er ved at være modne. Sten holder planten ind over dugen og holder dugen på plads, så det hele ikke bare blæser væk. På den måde er det enkelt at samle frøene sammen. Man kan simpelthen feje dem op.

Leave a reply