Perikon, Prikbladet –

Prikbladet Perikon – Hypericum perforatum

Perikon, prikbladet

Prikbladet perikon er først og fremmest en snapseurt. Den gror vildt i Danmark og er endda ret almindelig. Men er den ikke i din nær-natur, er den nem at dyrke i haven. Det er en staude, og den klarer sig fint i staudebedet eller i en blomstereng. Den bliver 40-60 cm høj og blomstrer gult omkring Sct. Hans. Den kendes på de gennemskinnelige kirtler på bladene og ikke mindst på de harpikskirtler, der sidder i toppen af støvdragerne. Når man gnider en knap udsprungen blomsterknop mellem fingerne, farver denne harpiks  fingrene stærkt rødviolette, som om man får blod på fingrene. På svensk hedder den Johannes-urt, og man siger at det er blodet fra Johannes Døberen, man får på fingrene!

I snaps: Indsaml de spæde og endnu ikke udsprungne knopper tidligt på sommeren. (på billedet ovenfor er den alt for udsprungen – man skal indsamle inden knopperne springer ud). Blomsterknopperne nippes af planten, så bægerbladene bliver siddende tilbage på planten. Lykkes det ikke, må man efterfølgende fjerne bægerbladene bedst muligt. Find en stor håndfuld blomsterknopper og hæld en neutral snaps på, så blomsterne er dækket. Det trækker i 2-3 dg, og filtreres. Og man har en ekstrakt, som fortydes passende med snaps. Snapsen kan drikkes umiddelbart, men tåler flere års lagring. Det færdige produkt er en prægtig snaps med en smuk dybrød farve og en skøn, særegen aromatisk duft og smag – blid og rund og alligevel med betragtelig smagsstyrke. I enkelte snapsebøger udnævnes den til den bedste af alle kryddersnapse.

 

Leave a reply