Purløg

Purløg – Allium schoenoprasum

Purløg har tynde cylinderformede og hule blade.  Purløg har som regel violette blomster, men der findes også en sort med røde blomster ( Allium sch. ‘ Forescate’). Det er den vi dyrker.Purløg, rød - Kopi

Foto: Rødblomstret purløg: Allium schoenoprasum ‘Forescate’

Dyrkning: Purløg sås i det tidlige forår og udplantes tæt på et grosted i fuld sol eller halvskygge. De nye planter vokser sammen til en tue. Man kan også dele en sådan tue i flere stykker og få planter på den måde. Den gror bedst i en ikke for tung, men næringsrig jord. Husk den vil gerne som andre løgplanter have lidt kalk. Purløg tager sig ud langs en havegang som kant til et staude- eller krydderurtebed. Purløg kan også stå i en krukke på terrassen.

Historie: Purløg stammer fra Middelhavslandene, hvor den vokser vildt på fugtige steder. Den blev meget dyrket og anvendt i middelalderen, og tidlige danske bøger om læge- og krydderplanter omtaler også purløg, f.eks Harpestræng, der levede først i 1200-tallet og Henrik Smidth, der levede i første halvdel af 1500-tallet.

Madlavning: Klippet drys på smørebrød, æggekage, kartoffelsalat og skinke. Blandet i frikadellefars og andre farsretter. Prøv den også i saucer og i salat. Og pynt salaten med de fine blomster fra purløg.

Leave a reply