Rosengeranie

Duftgeranie/Rosengeranie – Pelargonium radens og Pelargonium graveolens

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFoto: “Silver Rose Leaves (til venstre) og Egebladsgeranium “Royal Oak” til højre.

“Rosengeranie er slet ikke en geranie, men en pelargonie. Forvirringen er opstået for 250 år siden, dengang den svenske botaniker Carl von Linné udgav sit store værk med planternes inddeling i slægter og familier. I værket fra 1753 lod Linné storkenæb, hejrenæb og pelargonier høre til samme slægt. I 1789 lykkedes det en fransk amatørbotaniker at få delt slægten i tre: Geranium, Pelargonium og Erodium. Skaden var imidlertid sket. Der er stadig forvirring med navnene”. (Birgitte Husted Bendtsen i bogen: Storkenæb. Bogen om geranium.)
Rosengeranie er navnvet på to forskellige pelargoniearter, som er flerårige krydder- og duftplanter. De fleste kender den, fordi deres oldemor dyrkede den som stueplante og kaldte den for “ørepineplante”. Bladene blev rullet hårdt sammen og puttet i ørene ved ørepine. Og ellers gav de en duft i stuerne så fluerne blev holdt væk. Rosengeranie er i dag en populær plante, som fås i mange forskellige sorter med smag og duft af alt fra appelsin til balsam til skosværte.

Historie: Planten stammer fra Sydafrika. Den er fragtet til andre lande for at bruge den til parfumefremstillng. Olien fra planten bruges stadig til sæber og parfumer.

Dyrkning: Rosengeranier ønsker en veldrænet pottemuld og sol og varme. De kan godt gro udendørs om sommeren i Danmark, enten i et solbeskinnet bed eller i krukke. Men om vinteren må de ind og stå frostfrit og vandes sparsomt. I forbindelse med at de tages ind, kan de skæres hårdt tilbage. De formeres ved stiklinge på samme måde som andre pelargonier. Man kan også med held sætte rosengeranier i drivhuset, hvor de skulle kunne holde fluer og insekter på afstand.

Madlavning: Det er især i England, at Rosengeranie er blevet anvendt i madlavning. Friske blomster er blevet hakket i smør og brød til eftermiddagsteen. Friske blade og blomster kan også give smag til budding, marinade mm. Friske blomster kan pynte på salat og lagkager.

Medicin: Friske blade kan overhældes med kogende vand og bruges som gurglevand mod dårlig hals.

Copyright: Holstebro Urtehave

Leave a reply