Rosmarin

Rosmarin – Rosmarinus officinalis

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“En virkelig raffineret måde at lave lammesteg på er at spække den med hvidløg og gnide den godt ind med rosmarin, før den stilles i en varm ovn”. (Annemarta Borgen i “Krydderurtehaven på Knatten”)

Rosmarin. “Ros” betyder dug og “marin” havets. Det er altså havets dug. Den hører hjemme på klippeskråningerne ned til Middelhavet, hvor den tidligt forår blomstrer med flotte lyseblå blomster, der ligner dugperler i solskin.

Historie: Der knytter sig en masse historier og overtro til planten: Kærlighedens gudinde Afrodite, der steg op af havet, har fået rosmarinplanten som symbol, og grækerne smykkede sig med kranse af rosmarin for at tækkes guderne. Senere knyttedes Rosmarin til Jomfru Maria og blev en hellig plante i kristendommen. Der opstod et utal af legender om den, og den blev snart brugt mod hvadsomhelst og til hvadsomhelst. Den blev symbol på venskab. Brude blev pyntet med rosmarin. Den døde fik en rosmarinkvist i hånden. Og de gamle herbalister giver et utal af råd om brugen af rosmarin – flere end den kan leve op til.

Dyrkning: Rosmarin bliver til en træet busk. Den tåler desværre ikke den danske vinter særlig godt. Den tåler vel omkring 4 graders frost, men med hård barfrost går den hurtigt til. Derfor er det klogt at grave den op i november inden den værste frost – sætte den i en potte og placere den beskyttet, frostfrit, men gerne køligt og lyst. Den vandes sparsomt hen over vinteren og kan til foråret igen plantes ud i haven. Her vil den gerne stå i en sandmuldet, kalkrig jord i solen. Den kan såes eller stiklingeformeres.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Det lykkedes at overvintre 2 rosmarin på et beskyttet sted i haven i to vintre, men den 3. vinter frøs de, og står her til at blive gravet op og kasseret. Heldigvis havde vi overvintret nogle mindre planter frostfrit.

Madlavning. Rosmarin har en kraftig karakteristisk smag. Derfor bør den anvendes med måde. Den anvendes som nævnt sammen med lam. Men også på kylling, flæskesteg og vildt. Man kan mortre tørret rosmarin og gnide det på stegen, eller man kan lægge et par friske rosmarinkviste på stegen.

Lidt giftig! I flere bøger kan man læse, at større doser af rosmarin er giftig, og at gravide kvinder bør undgå at bruge rosmarin. En nærmere undersøgelse af giftigheden viser, at det der advares imod er indtagelse af rosmarinolie i behandlings øjemed. Det bør kvinder undgå både under graviditet og under menstruation (rosmarin øger blodcirkulationen). Ved brug af rosmarinolie til indvortes brug er der set nyreskader, tarmskader og krampeanfald. Problemet er den store koncentration af rosmarin i rosmarinolie (æterisk olie). Så undgå rosmarinolie til indvortes brug. Der er ingen advarsler mod at bruge rosmarin i mindre omfang i maden – heller ikke for gravide. I det hele taget bruger man jo altid rosmarin med måde på grund af den kraftige smag.

Rosmarin i blomst
Foto: Rosmarin i blomst

Copyright Holstebro Urtehave

Leave a reply