Salater

Alle opskrifter på denne side er præget af det nordiske køkken, dvs, at ingredienserne altid er lokale råvarer, urter og frugt med en klar nordisk identitet og økologisk dyrket. Det er altid årstidens grønsager og frugt, der vælges, og grove grønsager, kål og rodfrugter indgår i mange opskrifter.

Ned af siden ses disse opskrifter

– og i samme rækkefølge som her (alfabetisk):
Agurkesalat
Aspargessalat
Bladbedespinat
Coleslaw (Hvidkåls/savoykålssalat)
Feldsalat-salat
Grønkålssalat
Grøn salat
Jordskok-hokaido-salat
Pastinaksalat
Rodfrugt-salat
Rosenkålssalat
Rucola-salat
Rødbedesalat
Rødbedesalat (Chioggia/*Dannebrogsrødbede’-salat)
Rødkålssalat
Skorzonérrodssalat
Spidskålssalat
Squashsalat

Agurkesalat:
En agurk skæres igennem på langs og skæres derefter i ½cm tykke skiver. Skiverne drysses med salt og trækker 5-10 min. og skylles.
Dressing: Olie-eddike dressing (3 dele olie (hørfrøkerne-, tidsel- eller majsolie) + 1 del kryddereddike (estragon, dild)), 1 spsk snittet frisk estragon. Dressinges rystes sammen og hældes over agurkeskiverne. Trækker ca. en time i køleskab inden servering. Pyntes evt. med hjulkroneblomster.

Aspargessalat:
Rå asparges, skåret i tynde skiver gør sig altid godt blandet i en grøn salat.

Bladbedesalat:
Bladbedesalat, morgenfr., hjulkr.a½ l  bladbede-stængler (gerne forskellige farver) snittes i ½ cm stykker, ½ l romanisalat snittes fint, ½ bundt purløg snittes i små stykker, 1 forårsløg eller skalotteløg snittes fint, 1 dl citronmelisse-blade, kronbladene fra et par morgenfruer.

Dressing: 3 spsk. syltede hyben, 1 spsk citronsaft, 1 spsk koldpresset olivenolie eller flerumættet olie (f.eks. tidsel-, majs- eller rapsolie), ½ tsk salt. Hyben blendes med citronsaft, olie og salt.
Salat og melisseblade blandes godt med dressingen. Anrettes på et fad og pyntes med morgenfrue-kronbladene.

Coleslaw (hvidkåls/savoykålssalat):
Der anvendes 300 g savoykål (el. hvid- el. spidskål) – fint snittet, 2 gulerødder (revet), 1 æble (gerne Filippa el. Belle Boskop) skåret i tern, ½ fennikel (fint snittet) (el. 2-3 stilke bladselleri, snittet) + evt. 3 spsk græskar- el. pinjekerner (ristet), 4 spsk. snittede krydderurter (f.eks. persille el. kørvel). Gem lidt ikke-snittede krydderurter til pynt.
Dressing: Amerikanerne bruger mayonnaise som dressing, men vi foreslår denne mindre fede: 1½ dl creme fraiche (9%), 1 tsk. fintsnittet chili (el. 1 tsk. Tabasco)), 3 tsk. mangochutney – ikke nødvendig),2 spsk koldpresset rapsolie, 2 spsk æbleeddike, salt og peber.

Feldsalat-salat:
Feldsalat har en nøddeagtig smag. Den har lidt fedtede blade og skal derfor skylles grundigt, hvis der er jord på bladene.
Den er fin at blande med andet grøn salat og med kørvel som ofte er fremme samtidigt. Bland den i alskens salater, når den er der. Det pynter med de grønne små blade i vinterens salater. Smager også godt sammen med frugt (æble eller pære) eller med fetaost.
Som dressing: brug en olie-eddikedressing (med hvidløg, salt, peber) og evt. med en lille smule sennep og en knivspids sukker.

Grønkålssalat:
8-12 grønkålsblade skylles grundigt og ribbes (brug enten alm. grønkål eller toscansk grønkål (palmekål) eller allerbedst en blanding heraf, hvis man har). Grønkålen snittes meget fint. 2 æbler (Belle de Boskop) skrælles, kernehus fjernes. Æblerne skæres i mindre stykker. Grønkål og æbler blandes med en håndfuld rosiner og en håndfuld hakkede nødder (evt. i stedet en håndfuld solsikkekerner).
Dressing laves forinden således: 3 sp.sk. olie (smagsneutral, koldpresset flerumættet olie, f.eks. majs- tidsel-  el. rapsolie). 1 sp.sk. estragoneddike el. Balsamico-eddike. lidt fintpresset hvidløg, salt og peber. Dressingen hældes over og det hele blandes godt.

Grøn salat:
Et sprødt salathoved (f.eks. hovedsalat, icebergsalat, bataviasalat el. romainesalat) + et bittert salathoved (f.eks. julesalat, radiccio- el. endiviesalat) eller lidt skvalderkål, som er fin her tidlig forår og hvis man har desuden: vårsalat, vinterportulak, rucola. Vaskes, slynges og snittes. Lidt bønnespirer i. Bland årstidens friske krydderurter, f.eks. kørvel, fransk syre i (fintsnittet). Skær evt. et stykke skorzonerrod i små tern og/el. grønne asparges og bland i.
Dressing: 3 sp.sk. olie, koldpresset (jomfruoliven el. tidsel, 1-1½ sp.sk. estragoneddike el. balsamicoeddike, lidt salt, peber og presset hvidløg. Dressingen blandes i salaten. Pyntes med ribs, tern af rød peber eller med hele oliven.

Jordskok-hokaido-salat:
400 g jordskok skrælles og skæres i tynde skiver. Hokaido squash skrælles, kerner skæres væk. 100-150 g rives på et råkostjern. 100 g syltet ingefær skæres i meget små tern.  Det hele blandes.
Dressing: 2 sp.sk. citronsaft. 2 sp.sk. olivenolie. 2 sp.sk. ingefærsirup. Salt. Dressingen hældes over og blandes i. Der pyntes med citronmelisseblade.

Pastinaksalat:
Riv lige dele pastinak og æble. Put evt. lidt snittet knoldfennikel el. bladselleri-stængler i. Dressing: citronsaft, olivenolie og 1 tsk honning. Dressingen blandes i. Pynt med ristede hasselnødder og persille. En frisk salat. Fin til det meste og nem og hurtig at fremstille.

Rodfrugt-salat:
Ingredienser: 2 gulerødder, 1 persillerrod, 1 rødbede, 3 stængler bladselleri, 3-4 sp.sk. æbleeddike el. hvidvinseddike, 1 sp.sk. flydende honning, salt og friskkværnet peber, 2 sp.sk. koldpresset rapsolie el. tidselsolie, mynteblade. Skræl rodfrugterne og snit dem fint i julienne-stykker (ca 4 cm lange). Kom alle rodfrugtstrimlerne i en skål. Pisk eddike og olien sammen med honning, peber og salt til en dressing. Vend dressingen i rodfrugterne. Snit myntebladene og vend dem i. Smag til (evt. lidt mere salt og peber). Salaten er fin til det meste.

Rosenkålssalat:
Du skal bruge 10-15 rosenkål + 1-2 Belle Boskop æble. De rengjordte rosenkål snittes meget fint (1 mm tynde skiver). Æbler skrælles og skæres i både, som igen skæres i 1 cm stykker. Rosenkål og æblestykker blandes.
Dressing: 2 spsk olivenolie + 2 spsk soyaolie + 3 spsk kryddervineddike + 1 tsk sukker + lidt salt. Hældes over salaten og blandes godt i salaten. Pyntes med valnødder.

Rucola-salat:
300 g rucola-salat vaskes og slynges. De hele rucolablade udgør salaten. Hvis bladene er store kan de deles. Parmesanen afskorpes og høvles med en kartoffelskræller. 25 g pinjekerner ristes på en hed pande til de er gyldne.
Dressing: 2 sp.sk. koldpresset jomfruolivenolie. 2 sp.sk. balsamico eddike. ½ tesk.sukker. Salt og peber. Dressingen blandes i salaten lige inden servering. Salaten pyntes med pinjekernerne og oste-spånerne.

Rødbedesalat:
400 g rødbede koges. 200 g æbler (gerne Belle de Boskop) skrælles og kernehus fjernes. ½ julesalat (el. en lille) snittes. Rødbeder og æbler skæres i små tern.
Dressing laves forinden således: 3 sp.sk. olie (smagsneutral, koldpresset flerumættet olie, f.eks. hørfrø- majs- tidsel-  el. rapsolie). 1 sp.sk. estragoneddike el. Balsamico-eddike. 2-3 t.sk. fintrevet peberrod, salt og peber. Dressingen hældes over og det hele blandes godt for at få peberroden godt fordelt i salaten.

Rødbedesalat (Chioggia/*Dannebrogsrødbede’-salat):
OLYMPUS DIGITAL CAMERA2-3 rødbeder af sorten ”Chioggia” rengøres og den groveste skind skrælles af. De snittes fint på råkostjern.  Eller endnu flottere: Skæres i fine juliennestykker.
Dressing: Saften af en citron blandes i rødbedesalaten. Bland et par håndfulde rosiner i og smag til (evt. med lidt sukker). Læg en tynd skive af rødbeden ved som pynt + evt. lidt hjulkroneblomster. Salaten er fin til det meste.

 

Rødkålssalat:
En kvart rødkål befries for stok og snittes meget fint. Valnødder (50-100 gram) snittes. To økologiske appelsiner deles i både og snittes i mindre stykker (gem dog nogle hele både til at pynte salaten med). Det hele blandes. Dressing blandes i. Pyntes med de hele appelsinbåde og en halv valnød.
Dressing laves forinden således: 3 sp.sk. olie (smagsneutral, koldpresset flerumættet olie, f.eks. majs- tidsel-, el. rapsolie). 1 sp.sk. estragoneddike el. Balsamico-eddike. lidt fintpresset hvidløg, salt og peber. Dressingen hældes over og det hele blandes godt.

Skorzonérrodssalat:
Der anvendes: 200 g skorzonérrod, 100 g rosenkål, lidt rosiner og lidt hakkede mandler + evt. et æble. Rosenkål renses og snittes fint. Mandler hakkes. Æble skrælles og deles først i både og derefter snittes i små stykker. Skorzonérrod skrælles og skæres i tynde skiver (er roden tyk deles den først på langs i 4 kvarte strimler og snittes derefter i tynde skiver). Det hele blandes i en skål og dressing hældes over.
Dressing: En god olie-eddikedressing iblandet lidt salt, peber og hvidløg anbefales. Pynt evt. med citronmelisse- eller brøndkarseblade.

Spidskålssalat:
Et halvt spidskål. Fjern rodstok og snit kålen i fine strimler. Bland 3 spsk snittet persille og lige så meget snittet havekørvel i.
Dressing: En olie-eddikedressing (3 dele smagsneutral, koldpresset olie, en del krydder-hvidvinseddike, presset hvidløg+lidt salt og peber. Dressingen blandes i og salaten pyntes med 2 sp.sk. ristede pinjekerner og morgenfrueblomster (kronblade).

Squashsalat:
1 squash deles på langs i  stænger (ca. 1x1cm) og skæres i ca. 4 cm lange stykker. 3 forårsløg eller skalotteløg skæres i tynde skiver. 1 lille rød chili, kerner fjernes, strimles tyndt og snittes i små stykker.
Dressing: Bland i en gryde 3 spsk. sukker, 1 tsk salt, 5 spsk kryddereddike, 4 spsk vand, 1-3 spsk koldpresset olivenolie + chilien. Varm det op i en gryde til sukker og salt er opløst. Lad det afkøle. Hæld dressingen over blandingen af squash og løg og rør lidt rundt, så chilien bliver fordelt i hele salaten. Pynt med hjulkroneblomster.

 

 

Leave a reply