Salvie

Salvie – Salvia officinalis

“Den som dyrker salvie i sin have vil aldrig dø.” (arabisk ordsprog)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Her ses 4 forskellige Salvia officinalis. Øverst t.v: purpurfarvet, ‘Purpurascens’, t.h: storbladet, *Berggarten’. Nederst t.v.:  trefarvet, ‘Tricolor’, t.h.: gulbroget: ‘Ictarina’. 

Salvie er på alle måder en fantastisk krydderurt. Den er smuk – både blade og blomster. Den er frodig. Den har en dejlig duft. Den er velegnet som krydderurt i maden. Og så fremmer den hukommelsen og reparerer en ru hals. Desværre er den også en smule giftig, så den skal anvendes behersket og med omtanke og ikke spises i kilovis med henblik på at kunne huske bedre.

Historie: Salvien har været anvendt i årtusinder. Sumererne brugte den for 6000 år siden. Ægypterne har omtalt salvien med ærefrygt på papyrusruller. Grækerne sagde, at salvie var gudernes spise. Navnet salvie kommer fra det latinske ord salvo – at helbrede. Og alle eksperter i lægeurter fra Hippokrates over vor egen Harpestræng og op til vore dage priser salvien for sine rensende egenskaber. (I bogen “Krydderurtehaven på Knatten” er salviens kulturhistorie levende opridset).

Dyrkning: Salvie er en nøjsom halvbusk, der ynder sol og en kalkrig jord. Salvie klippes kraftigt tilbage om foråret. Den gødes sparsomt og vandes i meget tørre perioder. Den almindelige sort, Salvia officinalis, er den mest hårdføre. Men den purpurfarvede, Salvia off. var. purpurrescens, den storbladede, Salvia off. ‘Berggarten’, og den gulbladede, Salvia off. ‘Aurea’, plejer at klare den danske vinter. Evt. kan de dækkes lidt. Den smukke trefarvede, Salvia off. ‘Tricolor’, er mere sart. Endelig er der Ananassalvien, Salvia rutilans, som slet ikke tåler frost og skal overvintres ved plus-grader eller købes hvert år. Den har flotte røde blomster. Alle salvier bør udskiftes ca. hvert 4. år. Salvie kan stiklingeformeres (stikling med hæl) i aug/sept.

Madlavning. Savie er god til fede retter (f.eks. ål og i bugen på julegåsen). Prøv at lægge salvieblade i stegefedtet ved stegning af kød. Salvie-te er god til en betændt hals. Her smager Ananassalvie bedst. Tag et topskud, læg den i en kop og hæld kogende vand over.

Copyright Holstebro Urtehave

Leave a reply