Spisehaven lige nu – marts

Spisehaven lige nu – Nye kartofler 20. maj!

I de sidste 3-4 år har jeg gravet nye kartofler op i køkkenhaven fra 20. maj. Se her hvordan det har kunnet lade sig gøre.
1. Valg af sorter: Hurtigst udviklet er sorten Solist blandt de tidlige kartofler. Men næsten samme udviklingstid har Friesländer, (højst 2 dage mere) og Flavia (4 dage mere). Jeg sætter kun 10 kartofler af Solist og sætter så ca.. 15-20 kartofler af Flavia, som holder den gode smag i længere tid. De alle første Solist man graver op, smager udmærket, men når de har været fuldt udviklet i 3 uger taber de meget i smag.
2. Forspiringsmetode: Jeg sætter kartoflerne til spiring ultimo februar, og jeg gør det efter min egen metode. 1 kartoffel i hver kaffefilter omgivet af kompostjord eller så- og priklejord. De er sat til spiring i drivhuset, hvor der er lyst, og som regel også en hel del sol i marts. Kommer der frost en nat sætter jeg kassen ind i bryggerset eller lægger isolering over. Temperaturen skal helst ikke under 5 grader under forspiringen. Takket være den megen lys og jord omkring kartoflen, danner kartoflen først og fremmest rødder og helt korte spirer med grønne blade.
3. Sætning i køkkenvan: Midt i marts graver/kultiverer jeg jordstykket, hvor kartofler skal sættes og lægger plastic over jordstykket  for på måde at varme jordstykket op. Ca. 1. apr. sætter jeg kartoflerne under plastic (gerne bobleplastic). Er der nattefrost omkring 1. apr.,. udsætter jeg sætningen til frosten er ovre.
4. Undgå at kartoffelbladene fryser: Kommer der meget nattefrost efter at kartoflerne har meget bladvækst over jorden, kan det blive nødvendig at dække ekstra over. Bobleplast kan sagtens holder et par minus-grader ude, men jeg har været udsat for 6 graders frost efter at kartoflerne stod med stor bladvækst. Så har jeg dækket ekstra med gamle tæpper (eller et lag ekstra bobleplast) for natten. Ved solskin om dagen skal der sørges for udluftning, så der ikke planterne ikke bliver stegt.
På denne måde er det lykkedes at få nye kartofler til 20. maj i de sidste 3 år.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAKartofler sat medio-ultimo martsOLYMPUS DIGITAL CAMERAFørst foto: Kartofler sat til spiring i kaffefiltre.
Andet foto: Kartofler sat under plastic.
Tredie foto: De første kartofler gravet op sidst i maj.

Andet arbejde i spisehaven i marts: Først i marts sår jeg kuldekimerfrø (enten direkte i køkkenhaven eller i potter, der står ude og får frost): Det er sorter som: Kvan, Persille, Japansk persille, Løgkarse, Skotsk lostilk.

Sidst i marts kan sås kørvel, radis, vårsalat.

Der kan ikke kommenteres på dette indlæg.