Spisehaven lige nu – Stor tomat-høst

Spisehaven lige nu – Stor tomat-høst!

Tomathøst en dag i juli 18 a

Tomathøsten d. 24. juli 2018 – vi havde ikke plukket rent de foregående dage.

I år dyrker vi 18 forskellige sorter af tomater. De 12 tomatplanter i drivhuset repræsenterer 12 forskellige sorter og de 10 planter udendørs på friland 6 sorter. Vi har røde, gule, gulgrønne, stribede, sort-røde tomater, vi har bøf-, alm. klase-tomater, cherry-, blomme- og cocktail-tomater. Alle 18 sorter er specielt udvalgte – de fleste, fordi vi tidligere har haft gode erfaringer med dem og resten, fordi vi hvert år afprøver nye sorter. vi har nok dyrket 60 forskellige sorter – i jagten på de bedste. Vi har afholdt blindsmagninger (to af dem med professionelle kokke – en af dem var endog  i fjernsynet) for at finde frem til de bedste sorter. Udover smag ser vi også på sortens sundhed (fri for sygdomme) og på ydeevnen.

Det allerbedste er at plukke en solmoden tomat og smage den straks. Men ellers bruger vi tomaterne  i køkkenet. I salat, i tærter, pizza, suppe, sammenkogte retter, på smørebrød osv. Og her midt sommer, hvor høsten er stor, fryser vi også ned, laver chili-tomatsauce og tomat-puré til vinterens retter.

Smag: Her nævnes topscorerne på vore blind-smags-tests: Cerrytomater: ‘Favorita’ og ‘Sungold’ som de søde og ‘Dark Red-Black’ som den syrlige. Af gule cherrytomater  har ‘Guldkrone’  klaret sig bedst. Blommetomater; ’Flavorino’  (rød) og ”Sweet Casady’. (gul).  Cocktailtomater:  ’Gardener’s Delight’. som den røde og  ’Green Grape’ som den gulgrønne. Almindelige tomater har ikke klaret sig godt i smags-test, men den der har klaret sig bedst er  ’Potentat’.. Bøftomater.: ’Brandywine’ har klaret sig bedst og ‘Black Russian’ næstbedst. ’Brandywine’  er dog svær at dyrke, så det er ‘Black Russian’, vi dyrker hvert år.
I år afprøver vi 4 nye sorter, deriblandt ‘Gul  Brandywine’.

 

Leave a reply