Syre

Syre – Rumex

Syre fra frankrig

Foto: Den storbladede syre Rumex acetosa ‘De Belleville’

Syre smager surt og blev i gamle dage – før man havde citroner – brugt til at peppe maden op med.

Dyrkning: Af sorter dyrkes især havesyre (Rumex rugosus) og fransk syre (Rumex scutatus). Desuden ses broget syre (Rumex sanguineus var. sang.). Den sidste kan være meget smuk, men den har det med at blive til udkrudt i haven, så undgå den. Endelig er der den storbladede syre (Rumex acetosa ‘De Belleville’), en meget flot og rigtbærende syre. Jeg har ikke set den i danske planteskoler. Jeg købte den i sin tid ved den berømte potager-have i Villandry i Frankrig.
Syre kan udsås som frø i maj måned. Den kan også formeres ved deling af ældre planter.
Den franske syre er en smuk og tæt plante. Og er også den syre, som jeg foretrækker rent smagsmæssigt.

Syre, fransk -Foto: Fransk syre

Madlavning: Syre kan kommes i salater, på smørebrød og æggeretter. Fin i suppe. Fungerer også som erstatning for citron.

Opskrift på syresuppe:
200 g syre uden stilke (fransk syre eller havesyre)
50 g smør (eller olie)
2 skalotteløg
1 fed hvidløg
timianblade (½ spsk)
persille (fra 4 stilke)
fransk estragon-blade (fra 2 stilke)
½ l bouillon
½ l mælk
1-2 dl fløde
salt
friskkværnet peber

Hak den skyllede, velafdryppede syre med en kniv. Damp hakkede løg og hvidløg i smør el. olie. Tilsæt syre og damp til den falder sammen. Tilsæt bouillon og krydderurter og kog under låg i 20 min. Blend med en stavblender og spæd suppen op med mælk og fløde og giv den et opkog. Smag til med salt og peber.
Server brød til.

Copyright: Holstebro Urtehave

Leave a reply