– Hoved menu
– Kategori oversigt

Tomat

 Tomat – Lycopersicon esculentum

“En tomat så rød som blod … ka’ du få for en krone!”

Tomat er botanisk set egentlig en frugt. Men i mit univers er det en grønsag. Så derfor har jeg placeret den under køkkenurter. Og det er en af mine favoritter. Jeg har nok dyrket 100 forskellige sorter – i jagten på de bedste. Jeg har afholdt blindsmagninger (en af dem har endog været i fjernsynet).

Det allerbedste jeg ved er at plukke en solmoden tomat og smage den straks. Men ellers har tomater jo et hav af anvendelser i køkkenet: I salat, i tærter, pizza, suppe, sammenkogte retter, på smørebrød osv.

Tomater (fadfuld) 2009

Historie: Tomaten tilhører natskyggefamilien og stammer fra Sydamerika. Aztekerne tog den til sig. Og efter Columbus kom planten først til Spanien og senere rundt omkring i Europa. I starten var den bare en prydplante, men i 1700-tallet gik man i gang med at spise tomaterne. Tomater blev kaldt kærlighedsæbler (Poma amoris), og man mente de styrkede kærlighedslivet. Se, det var noget, der satte gang i udbredelsen! Tomaten er nævnt i Danmarks ældste havebog og i dronning Sofies kammerregnskaber fra 1618-19, men blev dog først rigtig kendt i Danmark omkring 1770. Fra 1890 til 1940 blev tilførslen af tomater til Københavns Grønttorv hundred-doblet. Produktionen er midt i 1900-tallet på 10.000 tons i Danmark. I dag er totalforbruget af tomater i Danmark 160.000 tons.

Dyrkning: Jeg sår tomaterne først i marts. De kræver  20-25 grader for at spire, så det sker indendørs i vindueskarmen. Indendøre er der for lidt lys i marts, så når tomaterne er spiret frem, skruer jeg lidt ned for varmen og sætter tilskudslys over dem i dagtimerne. Når de er potteklare, pottes de og stilles i en termostatstyret formering, som jeg har i drivhuset.

Foto: Kimplanter af forskellige tomatsorter i vindueskarm. Sneen ligger stadig hvidt derude.

Fremspirede tomater og caps. i vindueskarmmarts

Udplantnig i drivhuset: Tomaterne plantes ud i drivhusjorden, når jordtemperaturen er 15 grader – som regel først i maj. Jeg planter dem i en velgødet, økologisk jord, dvs. en blanding af egen kompost og noget godt muldjord fra køkkenhaven. Deri blander jeg 1-2 sække Champost og ca. en håndfuld øko-gødningspiller per tomat-/agurkplante. Hen midt på sommeren vander jeg lidt økologisk gødning ud i form af lupingødning og/eller komposteret kyllingegødning rørt op i vand. På den måde får jorden igen tilført ca. 1 håndfuld økologisk gødning per plante. Hen over sommeren ser jeg mig tilrette med gødningsbehovet, dvs. når – ja, helst inden – bladene bliver lysere og er knapt så friskgrønne, bliver der vandet lidt gødning ud. Husk der skal luftes godt ud hen over sommeren for at undgå for stor luftfugtighed, der kan medføre svampesygdomme, og for at undgå varmeskader på frugt og rødder. Fra midt i juli står døren også lidt åben om natten for at undgå dugdannelser.

Sygdomme: Griffelråd: Frugten får sorte eller brune pletter på undersiden. Forekommer når planten mangler vand under blomstring. Kan også ske ved for stærk gødningstilførsel, hvilket let sker i meget varme perioder, især for tomater i kapilærkasser. I varmen fordamper der mere vand fra planten og der oplagres derved for meget gødning i planten. Altså i varme perioder skal der spares på gødningen og bare vandes med rent vand. Grønskjold og grønnakkede frugter: Kommer ved høje temperaturer, solskoldning (direkte sollys), stærk afbladning, pludselige temperatursvingninger, og for stærk gødningstilførsel. Spar på gødning i varme perioder og giv kraftig luft (åbn dør). Den gamle sort Potentat, som vi hardyrket gennem mange år, skulle være særlig let ved at få grønnakkede frugter. Vi har dog aldrig set det på sorten. Svampesygdomme: Undgå dugdannelser ved at give luft – også om natten fra midt i juli, hvor luftet kan være mættet med fugt om natten.

Sorter: Vi dyrker 9-12 forskellige tomatsorter i drivhuset og 4-6 andre sorter på friland. Flere af dem er cherrytomater. Her foretrak jeg i flere år ’Favorita’ F1 og ’Sungold’ F1 som de søde og ’Dark Red-Black’ som den syrlige. Men nu har den gule cherrytomat ”Guldkrone’ og ‘Chokolate Cherry’  erstattet de to F1 sorter. ”Guldkrone’ blev kåret som bedste gule cherrytomat ved en kokke-test. Den smager rigtig godt og ydelsen er stor. ’Sungold’ er kraftigt voksende, og der bliver let lidt langt mellem klaserne, som ellers er lange med mange tomater på hver. Den kræver et højt drivhus med høj trempel, for ellers når den alt for hurtigt taget. Af blommetomater havde vi i mange år ’Flavorino’ F1. Den yder godt, har en sund vækst og smager dejligt krydret. ‘Karna Majs gule miniblomme‘ har dog de seneste par år været den blommetomat, vi dyrker. Det er  en sund plante, der yder godt. Den gule blomme Sweet Casady Gul’ er en god og flot tomat, men yder mindre. Af cocktailtomater har jeg hvert år ’Gardener’s Delight’. Dette er en gammel, velsmagende sort. Den klarer sig fint udendørs på friland. I de senere år har jeg også somme tider dyrket ‘Indigo Rose’, en nærmest sort-lilla tomat, der dog får røde pletter ved modning. Den er rigtig flot i salatskålen. Det skulle være en sund tomat med stort indhold af antioxydanter, men smagen er ikke noget særligt.  Her er ’Green Grape’ mere interessant. Den dyrker jeg på friland, hvor den klarer sig fint. Den modner gulgrøn og er nærmest smaragdgrøn ved overskæring. Den er flot i salatskålen, og smager rigtig godt. Af normal størrelses tomater har vi i mange år dyrket ’Potentat’. Det er en gammel sort, som i 50-60’erne gartnernes foretrukne drivhustomat fra A. Hansens Amagerfrø (oprindelig fremavlet i England), men den gled i baggrunden, da sorteringsmaskinerne kom. Her begyndte frøfirmaerne at fremavle mere ensartede tomatsorter, som desværre også var smagsmæssigt dårligere. ‘Potentat’ har dog kun klaret sig middelmådigt i vores blindsmagninger. Så vi er på jagt efter den gode røde tomat af normal størrelse. Jeg har prøvet  ‘Elin’ og ’Gemini’.  (Gemini’  klarer sig fint på friland). Jeg har også afprøvet flere gule tomater – uden at finde nogen meget velsmagende. Dog kan jeg anbefale ‘Wapsipinicon Peach’, en meget gammel gul amerikansk sort.  Af bøftomater har vi altid ‘Black Russian’ (simpelthen den bedste røde  bøftomat) og ‘Green Zebra’. Den gamle amerikanske sort ’Brandywine’ er smagsmæssigt fortræffelig, men den er noget ukonstant i ydeevne, og frugterne revner let, så den er vi gået bort fra. Den gule bøf ‘Kellogg’s Breakfast’ har vi været glade for.
De fleste af ovennævnte tomatsorter kan købes som frø hos velassorterede frøhandlere, men ’Favorita’ og ’Flavorino’ kan ikke skaffes i små frøposer herhjemme . Disse frø sælges i Danmark kun til producenter og i store portioner. Jeg har hidtil købt disse to som planter på planteskoler.

Det kan måske undre nogen, at en frøsamler som jeg, ikke nøjes med at koncentrere mig om de frøægte sorter, som man selv kan tage frø af, men også bruger F1-frø, der har en hemmelig kode for krydsning. Det er dumt at tage frø af en F1-plante, for det kommer der kun en masse forskellige krydsninger ud af, der i blandt ofte noget “skrammel”. Hvis man vil have F1-sorter er man simpelthen nødt til at købe frø eller planter hvert år.

Favorita(tv), Dark Red-Black(th), Golden Sunrise

Mit valg af tomatsorter beror på vurderinger af såvel smag som sundhed (sorten er sygdomsfri) og ydeevne, og hvis en F-1 sort her overtrumfer på alle tre områder, ser jeg ingen grund til ikke at dyrke den, blot man samtidig arbejder på at bevare de gode frøægte sorter, og det gør jeg. Sådan skete det at Sungold, Favorita og Flavorino igennem flere år blev dyrket i vort drivhus. Jeg har dog efterhånden fundet frøægte sorter, der er lige så gode, så jeg har ikke dyrket F1 sorter siden 2019.

Jeg afprøver hvert år nye sorter og har vel dyrket 100 forskellige sorter. Fremgangsmåden har de sidste 10 år været, at jeg dyrker 14-15 sorter hvert år. 10 af dem er de sorter, jeg har udvalgt som de “10 bedste tomatsorter”. Og derudover dyrker jeg så 4-5 nye sorter. Her kan der ske det, at 1 af de nye sorter overtrumfer en af de “10 bedste sorter”, og derved glider ind i “10 bedste” næste år. Mange nye sorter har kun fået ét år, mens andre har bidt sig fast og dyrkes år efter år. Således er de “10 bedste tomatsorter en foranderlig størrelse.

De 10 bedste tomatsorter: I 2021 har vi udvalgt disse 10 som de bedste og dem, der i 2022 skal være de “10 bedste tomatsorter”:
Black Russian, Green Zebra, Kellogs Breakfast, Karna Majs gule miniblomme, Guldkrone, Red Dark Black, Ingrids cherry (ny i de 10), Chokolade, Gardeners Deligth, Green Grape.
Det blev ‘Wapsipinicon Peach’ der gled ud i år. Den er dog ikke lagt  på hylden for altid, for det er faktisk en god tomat.

Sundhed: Tomater er sunde. De indeholder  lycopen, som beskytter mod flere kræftformer, bl.a. prostatakræft. Tomater er rige på antioxidanter, vitaminer. Indeholder jern og kalium. Beskytter også mod hjertesygdomme og slagtilfælde.

Smag: 
Vi har flere gange afholdt blindsmagning v. gourmet-kokke (en af blindsmagningerne blev sendt i fjernsynet). Her nævnes topscorerne på smags-testene: Cherrytomater: ‘Favorita’ og ‘Sungold’ som de søde og ‘Dark Red-Black’ som den syrlige. Af gule cherrytomater  har ‘Guldkrone’  klaret sig bedst. Blommetomater; ’Flavorino’  (rød) og ”Karna Majs gule miniblomme’. (gul).  Cocktailtomater:  ’Gardener’s Delight’. som den røde og  ’Green Grape’ som den gulgrønne. Almindelige tomater har ikke klaret sig godt i smags-test, men den der har klaret sig bedst er ’Potentat’. Bøftomater.: ’Brandywine’ har klaret sig bedst og ‘Black Russian’ næstbedst. ’Brandywine’  er dog svær at dyrke, så det er ‘Black Russian’, jeg dyrker hvert år.

Madlavning: Udover at spise tomater fra hånden og i munden, kan tomater anvendes til et hav af retter: Pålæg på rugbrød, salat, sauce, suppe, pizza, tærte, sammenkogte retter, brød, juice, pesto, chutney, osv. De kan farseres el serveres bagt med fyld. De kan grilles eller steges som tomatbøf.
De kan syltes, fryses, laves i ketsjup.
Vi laver hvert år en stor portion tomatchilimos (foruden tomat og chili: ribs/brombær, krydderier, hvidløg, bouillon, eddike, honning). Det fryses ned i små portioner til brug henover året i sammenkogte retter, på pizza, i  millionbøf osv.

Foto: Tomater i vores drivhus. T.v.’Golden Sunrise’, Forgrund, midt: ‘Favorita’, t.h.: ’Dark Red-Black’  

Copyright Holstebro Urtehave

Leave a reply